A hadsereg coming out-ja

Az egyik kritika máris azzal ajánlja Michael Hastings Az operátorok című regényét, hogy még az előtt kell mindenkinek elolvasnia, mielőtt filmet csinálnak belőle. Kétségtelen, hogy Norris, Dudikoff, Stallone háborús B-mozijai után újra reneszánsza van az amerikai hadsereg, az amerikai katona hősiességét felpolírozó filmeknek, illetve az ezeknek alapot adó regényeknek. Az emberek élvezik a lövöldözést. Hastings könyve azonban ennél sokkal, sokkal többről szól.

Kép forrása

Folytatva a fenti gondolatmenetet: a figyelmeztetés elkésett, hiszen Brad Pitt főszereplésével máris elkészült a regényből a film, a War Machine. De nézzük az eredeti történetet! Hastings amolyan „army coming out”-ot írt Az operátorok című könyvével, hiszen bemutatja ugyan a katonák kemény és bátorságot igénylő harci életét, de azt is elárulja, hogy amikor a srácok a kantinban iszogatnak a pihenő alatt, akkor ugyancsak keményen és bátran bírálják feletteseik, sőt, az amerikai elnök, illetve az Egyesült Államok katonapolitikáját. S történhetet mindez úgy, hogy Michael Hastings a Rolling Stones magazin újságírójaként Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni hadműveletek parancsnoka mellett volt haditudósító. 
Ahogy tudjuk, a Hastings által megírt, majd a Rolling Stones lapban bemutatott riportok alapján végül a botrány miatt leváltották McChrystal tábornokot, így a szerző cikkei és regénye ma már történelem. Negyven fölötti férfiolvasóink persze nem lepődnek meg azon, hogy a szolgálatukat keményen teljesítő közkatonák egymás között szólva jól megmondják a véleményüket a katonai és politikai vezetésről. Úgy tűnik, örök és kimeríthetetlen téma, amire Hastings rányúlt. És mellette egy másik, hasonlóan lerághatatlan gumicsont: az amerikai világrendőrség mítosza. A második világháború óta az Egyesült Államok több, mint száz kisebb-nagyobb fegyveres konfliktusban, harcban, háborúban vett részt világszerte, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fontosabbakat erkölcsileg és katonailag el is vesztette. Ekként fontos regény Az operátorok, hiszen újra felhívja a figyelmet arra, hogy a glóbusz gondjait zömében nem katonai erővel kellene megoldani.