Egymillióval több

Hat év után kategóriánként egymillió svéd koronával (harminckettő és félmillió forinttal) emeli a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a Nobel Alapítvány. A kuratórium közleménye szerint már az idei díjazottak is a megemelt összeget vihetik haza. Az első bejelentés egyébként hétfőn lesz, akkor derül ki, hogy ki vagy kik kapják ebben az évben az orvosi Nobel-díjat.

Kép forrása

A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették tízről nyolcmillió koronára, hogy megerősítsék pénzügyileg az alapítványt. Bár az alapítvány pénzügyi helyzetének hosszú távú megszilárdítása további intézkedéseket igényel, mára lényegében stabilnak tekinthetők a szervezet pénzügyei – olvasható az alapítvány igazgatóságának közleményében. Az emelésről szeptember 14-i ülésén döntött a testület. 
A szervezet honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint ebben az évben már a megemelt, kilencmillió koronás (kétszázkilencvennégymillió forintos) pénzjutalmat kapják a díjazottak. 
Az alapítvány arra törekszik, hogy a díjjal járó jutalmak lépést tartsanak a lakossági jövedelmek emelkedésével – közölték.
A Nobel-díj a tudományt, a humanizmust, a nemzetközi együttműködést támogatja. Egy olyan időszakban, amikor megkérdőjelezik a tudást és a tényeket, mindennél fontosabbak ezek az értékek – hangsúlyozta Carl-Henrik Heldin, a Nobel Alapítvány elnöke.
Az idei Nobel-díjakat a jövő héttől jelentik be, elsőként, október 2-án, hétfőn az orvosit, kedden a fizikait, szerdán a kémiait, pénteken a békedíjat, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdaságit. 
Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.