Kincset érő térképek

A világ 16. század végi és 17. század eleji nagyvárosainak térképeit és festett képeit tartalmazó könyvsorozat volt a legdrágább régiség, amelyet az idei év első felében eladtak a csehországi képzőművészeti árveréseken – írja az Artplus.cz cseh szakportál.

A Georg Braun által kiadott Civitas orbis terrarum (A Föld városai) című hatkötetes mű négy kötetéért júniusban a prágai Arthouse Hejtmánek aukciósházban több mint másfélmillió koronát (tizennyolcmillió ötszázhatvanezer forint) fizetett a vevő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.
A köteteket, amelyek több mint kétszáz színes metszetet tartalmaznak neves művészektől és kartográfusoktól, a németországi Kölnben adták ki 1572-1617 között. A kikiáltási ár hétszáznegyvennégyezer korona (nyolcmillió hatszázezer forint) volt. Az Artplus szerint ez a harmadik legdrágább régi könyv, amely a cseh régiségpiacon elkelt.
A prágai aukciósházak első félévi forgalma több mint hétszázharincmillió korona volt, amely új félévi rekordot jelent. 
A gyűjtők az első hat hónapban több százezer koronás összegeket fizettek ki elsősorban régi órákért, bútordarabokért, szőnyegekért, kerámia edényekért. Egy 16. századi kétélű török kardért például több mint egymillió koronát (tizenegy és félmillió forint) adott a gyűjtő, míg egy 19. századi szíriai szőnyegért negyedfélezer koronát (csaknem négymillió forint) fizettek. 
A rekordot egy 17. századbeli török kard tartja, amely tavaly júniusban 4,2 négymillió kétszázezer koronáért azaz csaknem ötvenmillió forintnyi összegért talált új gazdára Prágában.