Könyvtárak a zsebben

Aki kényelmesen olvas angolul, az hatalmas könyvtárat vághat zsebre. New York Public Library, azaz a New York-i városi könyvtár ugyanis külön applikációt fejlesztett ki a e-könyvei kölcsönzésére. A letöltéshez nem kell más, csak egy könyvtárjegy.

A SimplyE nevű applikáció bármilyen okostelefonra letölthető, és rajta keresztül telefonon lehet kikölcsönözni és olvasni a könyveket. Igaz, a használatba vételhez be kell iratkozni a könyvtárba, de ma már ezt is megoldhatjuk az internet segítségével. Az olvasójegy birtokában azután a világ bármely pontjáról hozzáférhetünk a könyvtár háromszázezer ezer darabos e-könyv-gyűjteményéhez, amely természetesen folyamatosan bővül, sőt hamarosan weben és Kindle-re optimalizált verzión is elérhető lesz az alkalmazás. 

Nos, aki eddig nem tette volna, sürgősen tanuljon meg angolul, vagy várja lelkesen, hogy hasonló alkalmazással hazai nagy könyvtáraink is jelentkezzenek. (Bár hozzá teszem, különösebb applikáció nélkül is kalandozhatunk egyebek mellett a Országos Széchényi Könyvtár keretei között működő Magyar Elektronikus Könyvtárban… És, ha már szóba került, azt is ide írom, hogy a hazai elektronikus könyvtár a magyar Internet legnagyobb szöveg-archívuma. Fejlesztésében, gyarapításában bárki részt vehet, akár a legkisebb mértékben és a legegyszerűbb eszközökkel is.  Felajánlhat saját műveket vagy mások számítógépre vitt írásait, feltéve, hogy ezzel nem sérti azok copyright jogait. Átvételre, archiválásra javasolhat más szervereken levő anyagokat, segíthet a dokumentumok különböző formátumra való átalakításában, vagy egyszerűen csak a MEK népszerűsítésében. Munkával vagy pénzzel egyaránt támogathatja az ország első számú virtuális könyvtárának építését.

És szerintem ezt nem tudják a New York-iak.)