Nyomozva ismeret-terjeszteni

A mesehősöknek sokszor sokkal többet elhiszünk, mint a politikusoknak vagy a rocksztároknak. Lehet, hogy ez azért van, mert a mesehősök igazsága mindig egyszerű, érthető és hát akárhogy is szól ez, de hitelesek. Ilyen mesehős a Csukás István által életre keltett Mirr-Murr, aki már a hatvanas évek végétől kezdve a gyerekek és felnőttek kedvence. A 88. Ünnepi Könyvhéten is volt „MM eksön”, akkor jött ki a Mirr-Murr nyomoz Budapesten című kötet, melyben a legendás macsek a magyar főváros rejtelmes bugyraiban merül el.

Rejtő Jenő stílusát idéző magasságokkal indul a Mirr-Murr nyomoz Budapesten című történet, amikor is a főhős kandúr, régi barátjától, Oriza Triznyáktól kap kedélyes hangú levelet, melyben különleges kalandra hívja. És természetesen máris indul a fordulatos mese, a kaland: Mirr-Murr egy rejtélyes ügyben kezd el nyomozni. Firnyákos história ez, ahol a nyomozás során Mirr-Murr és Oriza Triznyák bejárja a kedves, legendás és oly szép fővárosi helyszíneket. A kalandokat színesíti, hogy bár együtt indul a két, immár detektívvé lett barát, útjaik mégis különválnak és külön jönnek rá az ügy megfejtésére. 
Csukás korszerű története látható, hogy nem csak a hivatalosan kiírtt 4-8 éveseknek szól, hiszen bőségesen van benne annyi ismeretterjesztő vonal, ami túllépi az eredeti „mese” kategóriát. Ennek megfelelően Mirr-Murrék feltérképezik Budapest szerkezetét, a Duna két partjára illesztett elosztását, s rögtön elsőként a csodálatos dunai hidakat, a Gellért-hegyet, de a város különböző, érdekes és híres részein a közismert épületeket (Széchenyi-könyvtár, Parlament, Nemzeti Galéria, stb) is meglátogatják. Emellett majd minden fővárosi kerületbe elmennek, hogy jó macska módjára, mindenhol szimatoljanak a nyomozás érdekében.