Csillogó mementó

Halálának első évfordulóján szép kiadvánnyal gondoltak D. Kovács Józsefre, a felvidéki íróra, újságíróra. A lólábú vőlegény című kötet egy olyan gyűjtemény, melyben a szerkesztő-szerző nógrádi és gömöri népmeséket mutat be a kedves olvasóknak.

Az áprilisban megtartott dobfeneki megemlékezésen, az író szülőfalujában, tartották azt a komplex ünnepségsorozatot, melyen bemutatták A lólábú vőlegény című új kötetet. D. Kovács József nagy becsben volt és van a faluban, illetve a felvidéki térségben, hiszen munkássága nemcsak a néprajzra, de a felvidéki élet mai, modern viszonyaira is kiterjedt. 
A lólábú vőlegény, mint posztumusz kiadvány ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy az összegyűjtött és nyomdakészre rendezett mesekollekcióval ismét rávilágítson a D. Kovács József által felfedezett csillogó, néprajzi kincsestárra.  A szerző jelentőségét mutatja, hogy egy helyen így foglalták össze alakját: „Egy éve, hogy meghalt a felvidéki magyar újságírás egyik legmeghatározóbb hangja, egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb személyisége, D. Kovács József, a Pátria Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Váratlan halálával pályája megtört, de az emléke él.” A kiadványban szerkesztői feladatokat ellátó Száraz Pál ugyancsak merészen és jó szívvel ajánlotta a mesegyűjteményt minden érdeklődőnek, akik számára fontos, hogy őrizzék a palóc hagyományokat, illetve, hogy az ősök tudását átadják gyermekeiknek, unokáiknak.