Százharminc kézzel írott levél

MEGJELENT: 2017. augusztus 21. | SZERZŐ: László T. András

A Nobel-díjas brit költő-író, William Butler Yeats első szerelméhez írt leveleit, valamint bátyja, nővérei és apja festményeit és rajzait bocsátja árverésre szeptemberben a londoni Sotheby's aukciósház. Az írországi Yeats család relikviáit a szeptember 27-i árverés előtt első alkalommal láthatja a közönség előbb Dublinban, majd Londonban.

A kikiáltási tételek között a levelek és festmények mellett könyvek, bútorok és a Yeats család egyéb személyes tárgyai, például W.B. Yeats hajkeféi is szerepelnek. A költő bátyja, Jack B. Yeats festőművész és ugyancsak művész apjuk, John B. Yeats alkotásai, családi portrék és önarcképek mellett a család más tagjainak rajzaival teli vázlatkönyv is kalapács alá kerül.
A legnagyobb várakozás azt a több mint százharminc kézzel írott levelet övezi, amelyeket Yeats első szerelméhez, Olivia Shakespear regényíróhoz írt. Az 1890-es években ismerkedtek össze, amikor Olivia boldogtalan házasságban élt. Szerelmük be is teljesedett, ám afférjuk csak rövid ideig tartott, barátságuk viszont a nő 1938-ban bekövetkezett haláláig fennmaradt. Ő mutatta be későbbi felségének, Georgie Hyde-Leesnek is, aki egyetlen lányának, Dorothynak volt a legjobb barátnője. Shakespear állítólag a színésznő Maud Gonne miatt szakította meg szerelmi viszonyát a költővel, bár Gonne többször is kikosarazta Yeatst, és végül egy politikushoz ment hozzá.
Yeats és Shakespear a korabeli politikai életről osztották meg egymással gondolataikat és a pletykákat, de a költő irodalmi kérdéseket is megvitatott vele, kölcsönösen kritizálták egymás munkáit. 
A levelek úgy maradtak fönn, hogy Shakespear halála után költő veje, Ezra Pound az összes eredeti példányt visszaküldte. A levélcsomag értékét háromszázötvenezer fontra (száztizenhatmillió forintra) becsülik.

Megosztás

Egypercesek

Krúdy Puzzle borkóstolóval

Krúdy Puzzle borkóstolóval

Az előadás több lesz, mint egy koncert; igazi színházi élményre készülhet a publikum

Kiosztották a Szép Ernő-díjakat

Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja

A hadsereg coming out-ja

A Hastings által megírt riportok alapján végül leváltották McChrystal tábornokot

Kié lesz a Man Booker-díj?

Érdekesség, hogy a shortlistre felkerült két elsőkönyves is

Pörgés az üres űrben

A kutatóknak egy tragikus jövőképre bukkannak: az emberi faj a kipusztulás felé rohan

Feliratkozás a hírlevélre

Email