Eb ura… eb!

MEGJELENT: 2017. augusztus 9. | SZERZŐ: Oxi

„Nem tudományos igénnyel összeállított kutyahatározó, hanem remek humorral megírt versbe szedett kutyasoroló.” Így jellemzi a kiadó Király Levente Van egy kutyánk című új kötetét. Azt szokták mondani, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de most azzal toldom meg, hogy a gyerek legjobb barátja a kutya. Ezt bizonyítja ez a kedves kötet, melynek bohókás, karakán illusztrációit Igor Lazin rajzolta.

Mert, hogy ajánlották már a kutyát gyógyításra, magányosság elűzésére, sportolásra ösztönzésnek, rehabilitációra, no, meg sokféle munkában kollégának. De vajon elgondolkodtunk-e azon, hogy a kutyák miként osztályozhatják az embereket? Vajon ők is, félék-fajták szerint rangsorolják kétlábú gazdáikat? A választ a fantáziára bízzuk, de Király Levente most egy olyan kalauzt ad az olvasók kezébe, melynek segítségével pattogós, frappáns, találó, rövid, rímes versikékből tudhatjuk meg, milyen is kutyaélet. Vagyis: a kutyák élete. Melyik kutya, milyen ételt, finomságot, csemegét szeret enni, melyik kutyus, mire allergiás, mérges, mi idegesíti, mitől lesz feldobva, mi az a dolog, amiért a világ végére is elmegy (naná, hogy a gazdi az!), mitől lesz szomorú, vidám, lehangolt vagy felspannolt egy négylábú? Az egyértelműen gyermekeknek szóló kötet bájos hangvétele a családok igazi kedvence lehet, a kötet színvonalas beltartalmára és külcsínére a Szép Magyar Könyv 2016 ítészei is felfigyeltek és oklevéllel minősítették Király Levente munkáját.
Az 1976-os születésű Gérecz Attila-díjas, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas és NKA alkotói ösztöndíjas szerző nemcsak verseket ír gyermekeknek, de prózaírói munkássága mellett újságszerkesztői munkája is jegyzett. Szerkesztőként dolgozott a Sárkányfű című irodalmi folyóiratnál, a Magvető Kiadónál és a Corvina Kiadónál is. Megosztás