A félelem bizarr képei

Talán másfél évtizednél régebben tartanak Varga László grafikusművész Franz Kafka művei által ihletett, illetve azokat rajzokká képező kiállítássorozata. S amennyire nehezen befogadható a kafkai művek sora, úgy olyan könnyen átélhető a kafkaiság, a kafkai lényeg, Varga László kompozíciói segítségével. A Stadium Kiadó és a vele együttműködésben lévő Új Átlók Művészeti Társasággal közösen kiadták a Hommage á Franz Kafka című Varga László grafikai albumot.

Az 1930-ban született Varga László komoly, összegző kötetet tett le az asztalra a Hommage á Franz Kafka című könyvvel, hiszen, mint életrajzát elolvasva kiderül, hogy „egész életében tevékenysége fókuszában volt Franz Kafka irodalmi életműve, s így lehetett, hogy Kafka művei folyamatos kép- és tárgy-alkotásra inspirálták.” Ha jól számolom, akkor, ha szűken veszem, akkor is, egy bő hatvan évről beszélünk, így a Hommage á Franz Kafka amolyan pályarajzi rajzkönyvnek is felfogható. A kötet szerkesztői láthatóan inkább a képzőművészeti élményre helyezték a hangsúlyt, s ezért az albumok esetében mondhatni klasszikus A4-es méretbe fogalmazták bele a kiadvány igézően szép tartalmát, Varga László válogatott grafikáit. 
Feledy Balázs művészeti író, e kiadvány szerkesztőjeként ezt írta a kötetről: „Varga László egészen sajátos és különös módon, bizarr látványossággal és elevenséggel, technikai változatossággal, személyes grafikai nyelven tud kedvet csinálni Kafkához. ilyen hatást persze csak az tud elérni, aki nagyon átérzi, érti és hiszi az adott életművet, rá tud hangolódni minden rezdülésére, s ezt látvánnyá is képes alakítani.” Szorongás, paranoia, magány, félelmek apokalipszise, a szellemi ébrenlét hanyatlásának testiekben is megfogalmazható pokla – Varga László egyszerre szuggesztív és abszurd üzenetet hordozó kompozícióin mindez ott van, ebben az irodalmi, képzőművészeti nászban – kitörölhetetlenül.