Történész a zsarnokokról

MEGJELENT: 2017. augusztus 7. | SZERZŐ: Gábor Bálint

A baloldali populizmus szörnyű zsarnokságára figyelmeztetett a közelmúltban a világ talán leghíresebb történésze, Niall Fergusson a Timesban. A Trump ide-oda csúszkál, miközben lecsapnak az igazi amerikai zsarnokok címmel megjelent cikkben azt mutatja ki: nem az ügyetlen elnök, hanem az agresszív újbaloldal az igazi veszély. 

Számos nálunk is népszerű történelemkönyv szerzője, Niall Fergusson a Timesban megjelent írásában úgy ír: hétről hétre egyre ostobábbaknak tűnnek azok, akik Donald Trump zsarnokságát jövendölik. Az elnököt blokkolják a bíróságok, akadályozza őt a kongresszus, támadja a sajtó, egyre nagyobb nyomás alatt ál, és állandóan a tanonc szerepére korlátozzák a Fehér Házban…
Fergusson egy olyan kövér emberhez is hasonlítja a csetlő-botló elnököt, aki rálépett egy banánhéjra. „Szóval mindez azt jelenti, hogy már nem kell aggódnunk egy zsarnokság eljövetelétől Amerikában? Nem” – válaszolja meg saját kérdését.
Sokkal veszélyesebb – figyelmeztet a második világháború idején eluralkodó terrorrezsimeket jól ismerő történész –, hogy mindez ajtót nyit „a baloldal sokkal durvább populizmusának”.
Fergusson úgy véli, a baloldal alig várja, hogy likvidálja Amerikában a szólásszabadságot. Kollégái, egyetemi tanárok példáin mutatja be, miképpen fojtják bele a szót a másképp gondolkodókba. A professzorokat nem hagyták beszélni, noha vendégként hívtak meg őket egyetemekre és az egyik kollégáját még fizikailag is megtámadták.
„Higgyék el nekem”, írja, „a valódi zsarnokok, amikor jönnek, a sokszínűség mezében állnak csatába – mely sokszínűség alól kivétel más véleménye – és a gyűlöletbeszéd ellen lépnek fel (kivéve saját magukét).”Megosztás