Elhunyt Brian W. Aldiss sci-fi író

MEGJELENT: 2017. augusztus 22. | SZERZŐ: Rácz

Tekintélyes kort megélve, kilencvenkét évesen elhunyt Brian W. Aldiss (1925-2017), a brit tudományos-fantasztikus irodalom egyik legismertebb, és Magyarországon is igen népszerű szerzője. Nálunk utoljára 2013-ban jelent meg regénye, a Szuperállam.

Brian W. Aldiss könyvkereskedőként kezdte pályafutását Oxfordban. A háború után kezdett írni, kezdetben novellákat. A Faber and Faber szerkesztője, Charles Monteith fedezte föl a fiatal alkotót, s felkérte egy komolyabb elbeszélés megírására. Így született első könyve, a The Brightfount Diaries 1955-ben jelent meg. Hamarosan novelláskötetek, majd egy újabb regény, Amíg világ a világ került a könyvesboltokba. 1958-ban a World Science Fiction Convention Aldisst választotta „A legígéretesebb új szerzőjének”, s az ígéret annyira beteljesült, hogy már két évvel később ő lett a British Science Fiction Association elnöke.
A most elhunyt szerzőt, mint szerkesztőt is számon tartják, s mint ilyennek fontos érdemeket tulajdonítanak neki a brit sci-fi fejlődésében. A hatvanas évek közepén Harry Harrisonnal közösen elindították a Strange Horizons című folyóiratot, amely tudományos-fantasztikus művek kritikáit jelentette meg. De ő szerkesztette az Introducing SF novellagyűjteményt, a Best Fantasy Stories-t, a Penguin Science Fiction sorozatot, és a közel egy évtizedig évről évre megjelenő The Year’s Best Science Fiction-t. Ez utóbbiban ismét Harry Harrison volt a társa.
Persze alkotóként is zseniálisnak tekintették rajongói. Műveivel nyert két Hugo-díjat, egy Nebula-díjat, és megkapta a John W. Campbell Memorial-díjat is. 2000-ben a Science Fiction Writers of America a tizennyolcadik Nagymesternek választotta és 2004-ben a Science Fiction Hall of Fame cím birtokosa lett. 2005-ben II. Erzsébet az irodalom területén végzett munkásságáért a Brit Birodalom Érdemrendjét adományozta neki, 2008-ban pedig a Liverpooli Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta.

Megosztás