Nyitnak a balatoni strandkönyvtárak

Idén immár kilencedik alkalommal települ ki a keszthelyi fürdőzők közé a Fejér György Városi Könyvtár. A strandkönyvtár annyira népszerű, hogy akad, aki már a nyaralását is ehhez igazítja. Július 17-től augusztus 20-ig minden nap kölcsönözhetnek könyvet és újságot a Városi Strandon pihenők.

A hírbalaton.hu beszámolója szerint a könyvtárigazgató, Pappné Beke Judit úgy véli, a gyermekek és a felnőttek is szívesen jönnek kölcsönözni, olvasgatni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkeresettebbek az ifjúsági kortárs szerzők, Berg Judit és Nyulász Péter könyvei különösen népszerűek voltak. A felnőttek számára a klasszikusok mellett a bestsellerek, krimik a legvonzóbbak: Grecsó Krisztián, Fábián Janka, Kordos Szabolcs, Benkő László, Fejős Éva, Jo Nesbo, A. Christie, Nora Roberts könyveit keresték eddig leginkább az olvasók.
A könyvtár vezetője azt is elmondta, hogy akadnak olyan nyaralók, akik kifejezetten a strandkönyvtár nyitvatartásához igazítják üdülésüket, annyira kedvelik, sőt talán nélkülözhetetlennek is tartják a strandkönyvtári szolgáltatást.
A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár munkatársai 2009 óta települnek ki nyaranta a Balaton partjára, de a létesítmény dolgozói a Balatoni Múzeum helytörténeti anyagában egy 1908-ból származó beszámolót is találtak arról, hogy a Szigetfürdő bejáratánál már akkor is működött egy könyvtár, majdnem ugyanott, ahol most is lehet kölcsönözni.
Az újabb korokban egyébként a kezdeményezést – külföldi példák alapján – Balatonalmádi indította el a Wesselényi strandon, azóta azonban már Balatonfenyvesen, Siófokon, Badacsonytomajban, Balatonfüreden is működik strandkönyvtár.
A keszthelyi könyvtárosoktól egyébként azt is tudhatjuk, hogy amíg a könyvek, folyóiratok a tóparton megtalálhatóak, addig a városi könyvtárban az informatikai eszközpark karbantartását és a könyvtár nagytakarítását végzik.