Nem prófécia, tény: újra nyomoz Gordianus

Sosem fogy ki az ügyekből a történelem első magánnyomozója! Valahogy ugyanis mindig egy gyilkosságba vagy különös rejtélybe botlik Gordianus. Az ókor detektívje Steven Saylor a Próféciák köde című könyvében egy jövendőmondó lány halála miatt kezd megszállott nyomozásba.

Számtalan lezárt ügy után saját fiát próbálja meg megkeresni az ókor első magánnyomozója. Az Eltűnt Massiliában című kötettel folytatódott Steven Saylor legendás sorozata, természetesen történelmi tényekkel megtűzdelve – a nemrégiben ajánlott könyvvel azonban még nincs vége a Gordianus-sorozatnak. Az ókor már-már legendássá vált magánnyomozója pedig szinte egy percet sem pihenhet az ügyek között. Ezúttal a Próféciák köde című regényben egy fiatal jövendőmondó halálát követően kezd el nyomozni.
A történet ezúttal Rómában játszódik, pontosan időszámításunk előtt 48-ban. Ekkor Julius Caesar és Pompeius a Birodalom távoli szegleteiben vívja véres küzdelmét, de Róma sem töltheti mindennapjait nyugalomban. A városában ugyanis a kémkedés, a mohó vagyonszerzés és kíméletlen árulások váltak mindennapossá. Ebben a veszélyes időszakban találkozik Gordianus Cassandrával, a fiatal jövendőmondóval. Találkozásuk azonban igazán röpke és felszínes, mivel Cassandra csak úgy oda vánszorog a történelem első magánnyomozójához, akinek karjai közt meg is hal. A lányról sokan úgy tartották, hogy egy őrült, igaz ezzel együtt látja, pontosabban látta a jövőt. Ezért a képességéért sokan akár még egy kisebb vagyont is fizettek volna… vagy akár öltek is volna.
Gordianus természetesen nem hagyja csak úgy az ügyet, és szokásához híven megszállottan nyomoz. Elkezdi keresni a lány halálának okát és okozóját. Nyomozása során pedig eljut Róma leghatalmasabb asszonyaihoz. Gordianusban egyből fel is vetődik, hogy vajon mi közük lehet a fiatal lány halálához. Amit pedig talál, az nemcsak az életét sodorja veszélybe, hanem Róma jövőjét is befolyásolhatja. 
A Próféciák köde című regényben Steven Saylor a megszokott bravúr – a történelmi tényekkel színezett fiktív sztorik – mellett némi újítást és érdekességet is bevetett: fejezetről fejezetre ugrálunk a jelen és a múlt között.