Metro mutánsai – könyvtől a játékon át a filmig

Netes történet, könyv, játék és film – a négyből három már valóság Dmitry Glukhovsky a Metro 2033 című könyve kapcsán. Az orosz szerző óriási sikert elérő sci-fi kötete már nálunk is kapható.

Előbb az interneten jelent meg, majd óriási online népszerűségének köszönhetően nyomtatásban is kiadták Dmitry Glukhovsky a Metro 2033 című könyvét. A történet nem új, már ugyanis 2002-ben találkozhatott vele az orosz netes közönség, a könyvpiacra pedig lapozható formában 2005-ben került. Rendkívül gyorsan bestseller lett, 2009-re csak Oroszországban több mint négyszázezer példányt adtak el a kötetből. Aztán a könyv akárcsak az internetes népszerűség után, elkezdett egyre ismertebb lenni külföldön is, mígnem jó pár nyelvre lefordították és húsz országban kapható. Köztünk már nálunk is. 2007-ben Glukhovsky ráadásul elnyerte az Európai Science Fiction Társaság Ösztöndíját is könyvével. Sőt 2010-ben számítógépre és játékkonzolra is készült belőle 3D-s lövöldözős játék, de az 1979-ben született orosz szerző, aki egyébként újságíró és tévés műsorvezető is, már a filmes jogokról is tárgyal hollywoodi stúdiókkal.
A történet a nem túl távoli jövőben, 2033-ban játszódik Moszkvában, húsz évvel egy nukleáris háború után, amikor már az egész világ romokban hever. Szinte majdnem kipusztult az emberiség, a Földet megmérgezte a radioaktív sugárzás, és emiatt rengeteg mutáns szörny született. A város szellemvárossá változott, egyetlen helyen, a földalatti, atombiztos metróállomásokon élnek még emberek. Az egyes állomások lényegében amolyan városállamokká váltak. Életüket pedig különféle torz lények nehezítik. 
Főhősünk Artyom, aki a VDNH állomáson él nevelőapjával, Szuhojjal. Egy napon azonban megtámadják az államost a mutánsok, akik a Botanyicseszkij Szadról, vagyis a Botanikus Kertből érkeznek. A VDNH állomáson kívül azonban hirtelen az egész metró sorsa Artyom kezébe kerül. Le kell mennie a legendás Poliszba, a metró központját képező hatalmas állomásvárosba. Természetesen útja egyáltalán nem egy sétagalopp: fasiszták, szörnyek, megmagyarázhatatlan jelenségek nehezítik kalandját. Feladata pedig végül, nemcsak, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, hanem talán az egész emberiséget. Ezért még a felszínre is fel kell merészkednie egy titokzatos könyvért…