Titokzatos írónő ezredik emelete

Katharine McGee az az írónő, aki helyett tényleg a könyve beszél. Megjelent magyarul is debütáló kötete, amiről ezerszer többet tudunk, mint magáról a szerzőről. Az ezredik emelet főhősei, Avery, Leda, Eris, Rylan, Watt átlagos tizenévesek, de egyáltalán nem átlagos körülmények között élnek egy óriási toronyban.

Tavaly augusztus 30-án jelent meg Katharine McGee debütáló könyve, Az ezredik emelet az Egyesült Államokban. A kötet már eljutott hozzánk is és kapható magyarul. A történetével már hamar bizonyított is a fiatal írónő, hiszen a tengerentúlon nagyon gyorsan felkerült a legrangosabb toplistákra is első könyvével. A texasi szerzőről azonban ezenkívül nem sok mindent tudhatunk meg, még a különböző amerikai szakportáloktól sem. Az biztos, hogy írói pályája elején van, ám még a saját honlapján sem valami szószátyár. Már, ami önmagát illeti. Önéletrajz híján nem derül ki, hogy mikor született – igaz hölgy korára amúgy sem illik rákérdezni –, az viszont igen, hogy a Houstonban nőtt fel. Pár soros bemutatkozása kitér arra, hogy a Princeton, majd a Stanford egyetemen francia és angol irodalmat tanult, majd New Yorkba költözött, ahol szerkesztőként dolgozott. Nappal a munkáját végezte, éjjel pedig Az ezredik emelet című könyvét írta.
A történet 2118 novemberében Manhattanban játszódik. A város közepén már huszonöt éve áll egy óriási Torony, egy ezeremeletes monstrum. A legmodernebb technikával felszerelt épület lényegében egy város a városban. Maga a végtelen lehetőségek otthona, bár igaz, nem mindenkinek. Az alsóbb szintek lakóit ugyanis több mérföld és egy teljes évszázad választja el a „plafonburzsujok” maximálisan automatizált világától.
Ebben a toronyházban lakik Avery Fuller családjával, méghozzá az ezredik emelet egyedüli lakóiként élik irigylésre méltó mindennapjaikat. Avery azonban a mennyei élet ellenére magányosnak érzi magát. Pedig akadnak barátai, ám ők mindannyian csupán abban hasonlítanak egymásra, hogy rejtegetnek valamit. Ám íratlan alapszabály, hogy egyszer minden titokra fény derül. Mondjuk egy olyan helyen, ahol az Alsótoronyban éppen egy hacker lakik, aki erre szakosodott, ott nem csoda. Watt Bacradi ráadásul abból él, hogy mások titkait árulja jó pénzért. Célja, pedig hogy ő is a felsőbb szintek világában élhessen. Persze az már más kérdés, hogy ezért mit hajlandó megtenni, és meddig megy el akkor, ha saját titkát kell megvédenie.