Három részre szakadt, vesztes Amerika

MEGJELENT: 2017. július 14. | SZERZŐ: Varga P.

Mi lett volna, ha Amerika a második világháborúból vesztesként kerül ki? Erre a kérdésre pedig egy lehetséges választ az egyik legnagyobb fantáziájú sci-fi író, Philip K. Dick ad. Az ember a fellegvárban című könyve most új kiadásban ismét megjelent.

Philip K. Dick egyik története sem egyszerű – ezt a kijelentést pedig tényleg rámondhatjuk majd mindegyik kötetére, legyen az például a Galaktikus cserépgyógyász, amely talán a legfurcsább Dick-sztori, ami az élet értelmét kutatja. A különös és apokaliptikus világokat vizsgáló történetei mellett pedig akad olyan is, ami tulajdonképpen egy alternatív történelemkönyv is lehetne. Mint a tengerentúlon 1962-ben megjelent Az ember a fellegvárban című könyve, amely most felújított kiadásban, újratördelve és újraszerkesztve, új borítóval jelent meg magyarul.
A történet 1962-ben játszódik Amerikában. Ám egy igencsak furcsa Amerikában. A második világháborút ugyanis ebben a világban Németország és a Japán Birodalom nyerte meg 1948-ban a szövetségesek ellenében. Az USA ezt követően három részre szakad: a japán befolyású nyugati parti övezetre, a keleti parti náci német részre, és a kettő között többé-kevésbé független sziklás-hegységi övezetre.
Ebben az Amerikában a rabszolgatartás újra legális, néhány túlélő zsidó pedig álnéven bujkál az országban. A történet több párhuzamos szálon fut, ám egy közös pontjuk akad: egy könyv. A Sáska, teljes címén a Nehezen vonszolja magát a sáska. Ez egy betiltott könyv, amely egy másik világról szól. Egy olyanról, ahol a szövetségesek nyerik a világháborút. Éppen ezért a náci Németországban és a teljes náci befolyási övezetben betiltották. Szerzője pedig félve a nácik bosszújától a világtól elzárkózva kénytelen élni a Fellegvárban.
Alapvetően ez a Hugo-díjas regény is mára már science-fiction klasszikusává vált. Sőt lényegében ez emelte Philip K. Dick-et a tudományos fantasztikus irodalom legnagyobb alakjai közé. Ráadásként megteremtette ezzel a kötettel az alternatív történelmi regények műfaját. A mi lett volna, ha… ha másképp fordul történelmünk kereke történeteket. 

Hasonlóra egyébként már nálunk is akad példa: Rácz András Szebb múltat! – Magyarország álomtörténete 1929-1941 című alternatív történelemkönyvben.


Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email