Caesar ítél, Gordianus tovább nyomoz

Csak felesége betegségére indult gyógyírért Egyiptomba, de mégis életveszélyes kalandba keveredett az ókor magánnyomozója. Steven Saylor Caesar ítélete című könyvében a fikció mellett természetesen ismét megelevenedik a történelem.

Sosem fogy ki az ügyekből a történelem első magánnyomozója! Az ókor detektívje legutóbb a Próféciák köde című könyvben egy jövendőmondó lány halála miatt kezdett megszállott nyomozásba. Most pedig újabb kalanddal, Caesar ítélete címmel folytatódik az ókori nyomozó sorozata. Steven Saylor ugyanis kifogyhatatlan a történetekből és persze a történelem adta lehetőségekből. Továbbra is időszámításunk előtt járunk, amikor a két rivális hadvezér, Caesar és Pompeius minden erejét leköti a világ uralmáért folytatott harc. Most azonban mindketten Egyiptom felé veszik az irányt. Pompeius kissé elkeseredett helyzetében, utolsó lépésként partra akar szállni a Nílus deltájában, Caesar azonban megelőzi és létrejön a történelem legendás találkozója Kleopátra és Caesar között. Pompeius pedig elbukik.
Persze Egyiptomban sem igazán rózsás a helyzet, hiszen az árulás, a viszályok itt is jellemzőek. Különösen, hogy Kleopátra és öccse, Ptolemaiosz között gyilkos rivalizálás dúl. Egy ilyen, teljességgel kaotikus és nem éppen nyugodt helyzetben érkezik Egyiptomba Gordianus, aki feleségének, Bethesdának keres betegségére gyógyírt a Nílus vízében. Úgy gondolja ugyanis, hogyha megmártózik a folyóban neje, akkor meggyógyulhat. Az út azonban hirtelen még ennél is nehezebb feladat elé állítja, bizonyítani kell ugyanis gyilkossággal vádolt, kitagadott fiának ártatlanságát. Caesar ítélete persze megpecsételi Gordianus fiának sorsát, míg Kleopátra és Ptolemaiosz közötti választása a Római Birodalomét.
Gordianusnak mindezek mellett saját bőrét is védenie kell, Ptolemaiosz király katonái ugyanis kémkedés vádjával letartóztatják, sőt egy tragédia után kell kikeverednie a bajból…