Jane Austen ötvenötmillió forintos levele

Több mint százhatvanezer fontért (ötvenötmillió forintért) kelt el Jane Austen, a Büszkeség és balítélet szerzőjének levele, amelyet, 1812-ben unokahúgához írt. 

A Sotheby's aukciós ház brit irodalmi nagyságok relikviáit árverezte el Londonban. A tételek között szerepelt a ma is világszerte népszerű írónő, Jane Austen három levele, illetve levéltöredéke. Ezek egyikének értékét, amelyet unokahúgához, Anna Lefroyhoz, Austen bátyjának legidősebb lányához írt, a Sotheby's előzetesen nyolcvan-, százezer fontra becsülte. 
Az árverési ház közleménye szerint a kalapács végül százhatvankétezer ötszáz fontnál csapott le.
A levélben Austen egy kortárs írót bírál. Rachel Hunter gótikus regényét, a Lady Maclairn, the Victim of Villainy című művet „fárasztónak és unalmasnak” festi le. 
„Nagyon izgalmas, hogy van egy levél, amelyben Austen az írásról, a regényekről és valaki másról mesél" – mondta el Gabriel Heaton, a Sotheby's könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó szekciójának igazgatója.
Az árverési ház szerint a Büszkeség és balítélet írójának 1812. október 29-én és 30-án kelt levelei az Austen család tulajdonában voltak, és korábban egyiket sem bocsátották árverésre.
Az aukción egy 1814-ből származó, szintén Anna Lefroynak írt Austen-levéltöredék, amelyet előzetesen nyolc-, tizenkétezer fontra tartottak, tizenhétezer ötszáz fontért (hatmillió forintért) kelt el. 
2011-ben, a legkorábbi ismert Austen-kézirat, egy kézírással készült könyvvázlat, amely végül nem készült el, és nem is jelent meg, kilencszázkilencvenháromezer kétszázötven fontot (háromszáznegyvenhárommillió forintot) ért egy aukción licitálónak.
A napokban volt Jane Austen halálának kétszázadik évfordulója. Az Emma, az Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély és a Meggyőző érvek szerzője negyvenegy évesen, 1817. július 17-én hunyt el Winchesterben. Egy máig érvényes, kedves mondása így hangzik: „Biztos vagyok benne, hogy ha mindenki meginná a maga napi jó üveg borát, feleannyi baj sem lenne a világon, mint amit most látunk."