Sokkol a végső igazság

„Újdonság” Philip K. Dicktől: egy eddig magyarul még soha meg nem jelent kötete érkezik. A végső igazság című regény egy atomtámadás miatt föld alá szorult emberiség sokkoló felfedezéséről mesél.

Mi történik egy atomtámadás után? Milyen lesz a világ? – Ezeket a kérdéseket a sci-fi nagymester Philip K. Dick rendre feltette. Sőt válaszolt is rá egynéhány könyvében. Így például a tavaly új kiadásban megjelent Dr. Vérdíj című regényében. Ebben egy mutánsokkal teli apokaliptikus élet vár a túlélőkre. Ezt az 1965-ben írt könyvét azonban már korábban is olvashattuk magyarul. 
Nem úgy a szintén ezt a témát boncolgató A végső igazság című kötetét. Az ugyanis most jelenik meg először magyar nyelven. De nemcsak ezért is számít kuriózumnak, hanem azért is, mert négy éve már annak, hogy „új” kötete jelent meg itthon a legendás sci-fi szerzőnek. Philip K. Dick történetei ugyanis az elmúlt időszakban magyarul csak frissített kiadásként kerültek a könyvesboltok polcaira. 
Július 4-én viszont érkezik az „újdonság”. Igaz a sci-fik mestere eredetileg 1964-ben jelentette meg a történetet a tengerentúlon, nálunk viszont a jobb később, mint soha elvet szem előtt tartva most lesz olvasható fordításban.
A történetben a nukleáris harmadik világháború miatt a föld alá szorul az emberiség. A bunkerekben pedig fegyvereket gyártanak, éppen ahhoz a háborúhoz, ami elől menekülnek. Közben a föld alatt élők a felszínen zajló csatározást, a véget nem érő pusztítást már tizenöt éve felvételeken keresztül kísérik figyelemmel és a borzalmak miatt eszükbe sem jut a felszínre menni. Ezt erősíti a Védelmező hazafias propagandája is. Ezzel együtt természetesen mindenki várja azt a napot, amikor véget ér a háború és újra a felszínre mehetnek. Az egyik bunker vezetője azonban nem bír a kíváncsiságával és a tiltás ellenére a felmerészkedik. Hirtelen sokkoló igazsággal szembesül. Kelet és Nyugat ugyanis már régen békét kötött, a bolygót pedig egy kisszámú elit lakja. Persze mindent megtéve, hogy megőrizzék kivételezett helyzetüket…