Százéves titok

Az esemény százéves évfordulójára, idén adták ki – először magyarul – azt az átfogó anyagot, amely eddigi legteljesebben beszél az 1917-es fatimai Szűzanya jelenésekről. A kétségkívül főként római katolikus híveknek, illetve főleg a misztikum iránt érdeklődőknek készült, Fatima titkai című kötetből most megtudjuk, mi az a három fatimai titok, mely sokáig csak az egyház legbelső köreiben volt ismert, s melynek harmadik tételét csak pár éve hozta a Vatikán a nyilvánosságra.

Az idén 100. évfordulójához érkezett fatimai Mária-jelenéseket egy kiadós anyaggal ünneplik a magyar római katolikus hívek. A Fatima titkai című könyv, melynek szerzője Michael Hesemann, német történész, az egyház komoly „szakmai” támogatásában jött létre. A magyar változat ötletgazdája Dr. Perger Gyula püspöki referens, a kötet lektora, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója volt, a fordítást Laki Ferenc végezte el, a szép kivitelezésű kiadvány a Magyar Nyugat Könyvkiadó gondozásában jelent meg.
Miért fontos ez a kötet?, kérdezhetnénk, de elég a kiadvány megjelenése óta közzétett kritikákat, reagálásokat megnézni és könnyen megérthető: a római katolikus egyház úgy tartja, hogy az 1917-es fatimai Szűzanya jelenések sora az apostolok munkássága óta egyik legjelentősebb esemény. Az eredeti történet úgy szól, hogy a Szűzanya a portugál Fatimában három pásztorgyermeknek jelent meg, mégpedig hat alkalommal. Lúcia, Francisco és Jacinta először nagy fényesség közepette pillantotta meg a Szűzanyát, aki kezében rózsafüzérrel, arra kérte őket, hogy minden hónapban jöjjenek el erre a fatimai helyre, hogy beszéljen hozzájuk. A gyermekek így is tettek, így találkoztak hat alkalommal a Szűzanyával Fatimánál. A 1917 július 13-ai jelenésnél három titkot árult el a gyermekeknek a Szűzanya. Eddig a történet. A misztikus jelenések érdekessége, hogy a hat jelenések némelyikénél nem csak a gyermekek voltak már ott, hanem több ezres tömegek, egyes korabeli becslések szerint akár hetven-ezren is. A most ajánlott kötetnek pedig az a különlegessége, hogy fellebbenti a fátylat a történet szerinti titkokról, melyek nem mindegyike került eddig napvilágra.