Eltékozolt második ifjúság

Sokak ábrándoznak azon idős korban, hogy mi lenne, ha egy szempillantás alatt megfiatalodnának és újraélhetnék életüket. Peter F. Hamilton Eltékozolt ifjúság című regényében ez nemcsak ábránd. A híres, hetvennyolc éves feltaláló ugyanis újra húszéves lesz. De vajon mit kezd második fiatalságával?

Peter F. Hamiltont a sci-fi-rajongók leginkább az űroperák atyjaként tartják számon. Nem is csoda, hiszen az ötvenhét éves angol író világszerte ebben a műfajban vált elismertté. 1987-ben kezdett írni, azóta rengeteg regénye és novellája jelent meg. Előbbiek közül az első tíz műve ráadásul több mint kétmillió példányban kelt el, ezzel ő lett minden idők legolvasottabb brit sci-fi-szerzője. Jó pár könyve elérhető magyarul is, ezek közül pedig legújabbként a közelmúltban jelent meg nálunk az Eltékozolt ifjúság című kötet, mellyel ismét eredeti alkotott Hamilton.
A történet főhőse Jeff Baker, aki egy igazi legendának számít. Mindez annak köszönhető, hogy nemzetközi hírű feltalálóként megváltoztatta az emberiség életét. Nyolcvanhét éves koráig elszántan szolgálta zsenialitásával a köz javát, találmányai közül pedig a legfontosabbak az úgynevezett adatkristályok voltak, amiket teljesen ingyen adott át az emberiségnek. Ezek az eszközök gyakorlatilag végtelen tárhegyek, amiknek köszönhetően létrejött egy adatszféra kiváltva az internetet. 
Baker ezért a találmányáért kiemelt figyelmet kap, sőt őt választják az első megfiatalítandó személynek. 2040-re egy évtizedes kutatómunka eredményeképpen ugyanis Európa végre képessé vált megfiatalítani egy emberi lényt. A kiválasztott Baker ezután hosszú hónapokat tölt egy egészségügyi központban, hogy testben megfiatalodva térjen haza. Ránézésre húszévesnek tűnik, elméje azonban minden tudását rejti. 
A sikeres kezelés csodaszámba megy, Jeff újra éli életét, sőt egy teljesen újat fiatal, gyönyörű fotómodell feleséggel. Egy idő után azonban a ragyogás kezd eltűnni. Megváltozik a kapcsolata feleségével, egykori nyugdíjas barátai pedig egyre nagyobb ellenszenvvel méregetik. Baker ekkor már úgy érzi, hogy az egész világ őt figyeli, ráadásul újabb világrengető találmányokat várnak el tőle…