Lángol Róma, újra nyomoz Gordianus

Történelem, krimi, kaland, gyilkosság, összeesküvés, nyomozás – mindezek nem hiányozhatnak Steven Saylor híres sorozatának 5. kötetéből sem. A Gyilkosság a Via Appián című regénnyel folytatódik a Gordianus-sorozat.

A Római vér, A végzet fegyvere, a Catilina rejtélye és a Venus kezében című kötetek után a Gyilkosság a Via Appián című regényével folytatódik Steven Saylor amerikai író világhíres szériája, a Gordianus-sorozat.
Az ötödik részben természetesen a szerző a jól bevált receptjét folytatja, vagyis továbbra is vegyíti a történelmet a bűnügyi regény elemeivel. Az eredmény pedig nem más, mint egy újabb lebilincselő könyv. Persze főszereplőnk is a megszokott ókori Poirot, de nevezhetnénk római Sherlock Holmes-nak is. Gordianus-nak ezúttal sem egy egyszerű ügyet kell felgöngyölítenie. Rómában amúgy soha nem könnyű kideríteni az igazságot, de akkor tényleg nehéz, ha minden lángokban áll.
Időszámításunk előtt 52-ben járunk. A parázs helyzet annak köszönhető, hogy bár sokan küzdenek a köztársaság fennmaradásáért, de talán már lejárt az ideje. Egy éve a konzervatívok és a radikális plebejusok folyamatosan csatáznak a hatalom megszerzéséért. Szimpatizánsaik pedig most feldühödötten őrjöngnek az utcákon. A tömeg Publius Clodius meztelen holttestét akarja keresztülvinni Róma utcáin. Clodius Róma egyik leggazdagabb – és talán legkorruptabb – polgára volt, akit a csodálatos Via Appián gyilkolták meg. Szinte mindenki Milót, Clodius ellenfelét gyanúsítja a gyilkossággal, akadnak azonban kétkedők. Róma ezzel együtt a káosz szélére sodródik.
Közben a legnagyszerűbb szónokok – Cicero és Marcus Antonius –perbeszédeikre készülnek, Gordianus, az ókor magánnyomozó pedig munkához lát. A nagy Pompeius ugyanis megbízta az igazság kiderítésével Gordianust, akit a nyomok a Via Appia egy elhagyatott részéhez vezetnek. Az ókor detektívje pedig választ talál arra a kérdésre, amely megmentheti a hatalomtól megrészegült, félelemtől remegő, őrülettől tomboló Rómát. Persze a feladat megint nem egyszerű…