Ókori krimiben a Vesta-szüzek

Emberrablás, fej nélküli holttest, gyilkosság, kísértetjárás és szentségtörés – szinte ezek már mindennaposak az ókor magánnyomozójának, Gordianus-nak életének. Ráadásul Steven Saylor sorozatának következő darabjában mindez ömlesztve érkezik.

A Vesta-szüzek háza című kötettel folytatódik a Gyilkosság a Via Appián című regényt követően Steven Saylor nagysikerű történelmi-fiktív krimisorozata. Ezúttal azonban nem egy történetről ír az amerikai szerző, hanem nyolc évet felölelően, nyolc sztorit ismerhetünk meg Gordianus életéből. A Vesta-szüzek háza című könyv novelláiból egyebek közt kiderül, hogy az ókor magánnyomozója hogyan is találkozott és barátkozott össze Lucius Claudiusszal, aki több történetben is felbukkan. Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan lett Belbo az őrülten erős rabszolga Gordianusé, akire a sorozatban többször is komolyan számíthat, hiszen nem egyszer menti meg az életét. Mindemellett kiderül az is, hogy Gordianus ágyasa, Beteshda legalább annyira ért egy bűnügy felgöngyölítéséhez, mint a római detektív. Arra is fény derül, hogy mit csinált Alexandriában, illetve nem utolsósorban arra is, hogy miről is szólt Catilina afférja a Vesta-szüzekkel.
Ókori nyomozónk persze ezekben a történetekben sem hazudtolja meg magát, és ugyanúgy rátalál a baj, ahogy szokott. Róma szennyes és gazdag utcáit járva pedig most is igyekszik kideríteni az igazságot. A történetek egyébként a Római vér és a Végzet fegyvere között játszódnak. A Vesta-szüzek háza ennek az időszaknak a legizgalmasabb történéseit eleveníti fel. De természetesen olyan „szokásos” történésekkel, minthogy előkerül egy fej nélküli holttest, vagy elrabolnak valakit, gyilkosság történik, sőt kísértetjárás és szentségtörés is. Így pedig Gordianus nem unatkozik, hiszen mindenre fényt derít. 
A Saylor-rajongók ezzel a kötettel sem fognak unatkozni, sőt a Publishers Weekly lap szerint A Vesta-szüzek háza című könyvvel is bizonyítja a szerző, hogy a történelmi regények rajongói miért őt tartják a legjobbnak.