Már megint balhé van Vatikánban

Napjiaink Leslie L. Lawrence-i, Nemere István-jai, Vavyan Fable-jai valószínűleg két ponyvaregény írása között sokat elgondolkodtak az elmúlt években azon, hogy Dan Brown, hogy a füttyömbe tudta azt felfedezni, ami itt volt mindenki orra előtt. Vagyis: a vallási misztikum témája, hogy okkultot ne mondjak. Ian Caldwell Az ötödik evangélium című regénye a bizonyíték, hogy ami ösvényt Brown a Da Vinci kóddal kitaposott, azon érdemes tovább menni.

Az 1976-os születésű, amerikai Ian Caldwell író Az ötödik evangélium című regényével, melyet mindenképpen megillet a thriller szektorjelző, Rómába, azon belül is Vatikánba kalauzolja el az olvasókat. A kiindulópont egy gyilkosság, mégpedig egy, a Vatikáni Múzeumba tervezett, okkult kiállítás kurátorának megölése. Alex Andreou atya, egy görög-katolikus pap pedig akkor kapja föl a vizet, amikor éjszaka betörnek lakásába és a vatikáni rendőrség nem áll éppen a helyzet magaslatán. Az agilis és fantáziadús pap maga kezd nyomozásba és maga próbálja megtalálni a kurátor gyilkosát, illetve a gaztett okát, valamint persze azt is, hogy tulajdonképpen őt magát miért akarták belekeverni ebbe az egész ügybe.  Az atya által végzett izgalmas és természetesen kötelezően egyháztörténeti adalékoktól hemzsegő nyomozás során egyre több minden mutat arra, hogy egy középkorban feltűnt, úgynevezett ötödik evangélium és a híres torinói lepel között szoros az összefüggés.  A sztori pikantériáját adja, hogy Caldwell valós adatokkal kombinál, regénye II. János Pál pápa idején játszódik, egész pontosan annak végnapjaiban. 
Azok, akik most egy immár klasszikusnak mondható összeesküvés elmélet-regény konteóját vélik felfedezni Az ötödik evangéliumban, nem tévednek nagyot, de úgy néz ki, hogy Caldwell máris körökkel vert rá Brown-ra. Egyes megfigyelők szerint Caldwell ázsiója máris nagyobb, mint a korábbi sztáríróé, de azért még úgy érzem ez a meccs nem futott le. Természetesen a szerző a Da Vinci-kód szerzőjéhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a történelmi hűségre, a művészettörténeti, egyháztörténeti összefüggésekre, illetve az akció dús, fordulatban gazdag nyomozás bűnügyi részleteire is.