Odakint sötétebb és rejtélyekkel teletűzdelt

Új magyar sci-fi-szerző debütál az Ünnepi Könyvhéten: érkezik Veres Attila első regénye, az Odakint sötétebb címet viselő kötet. A horrorelemekkel tarkított történet Magyarországon játszódik, furcsa, csak itt élő, különös lényekkel és megmagyarázhatatlan rejtélyekkel.

Veres Attila író, forgatókönyvíró Nyíregyházán született 1985-ben született. A Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon, fél évet pedig az Oslói Egyetemen töltött ösztöndíjasként. Jelenleg itthon, de még külföldön is dolgozik filmforgatókönyveken. Az írás így lényegében már a vérében van, amit első regényével is bizonyít. Az Odakint sötétebb az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A kiadó pedig biztos abban, hogy hamar kötelező olvasmány lesz a könyv, amely különös lényegről szól, megmagyarázhatatlan rejtélyekkel teletűzdelve. A stílusa pedig nem kizárólag sci-fi, ugyanis némi horror elemeket is felfedezhetünk majd benne. 
A történet alapvetően 1983-ban kezdődik, amikor is minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben furcsa, újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Ilyen rendkívül furcsa lényeket még nem láttak sehol máshol a világon. Ráadásul nemcsak kinézetük különleges, hanem életműködésük is. Egész pontosan érthetetlen, mivel egyáltalán nincs szükségük élelemre, ellenben imádják a cukrot. Azt ugyan hagyják, hogy megérintse őket valaki, azt azonban már nem, hogy lefényképezzék őket. Különleges emésztőváladékuk pedig sokak szerint gyógyítja a rákot. Mindezeken a furcsaságokon felül viszont van még különösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Azt senki nem tudja, hogy valamiféle csodának, vagy puszta véletlennek köszönhetőek létezésük. Az emberi rombolás és pusztítás azonban ezeket a lényeket sem kíméli. Miután pedig csaknem kipusztultak, telepeket hoztak létre a faj megmentői, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudják. Főhősünk Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Elsőre egy felelősségmentes munkának tűnik a feladat. A délelőtt az etetésről és a trágyalapátolásról szól, délután pedig hosszú, unalmas percek következnek langyos sörökkel és külföldi fiatalok társaságában. Gáborhoz hasonlóan ők is menekülnek valami elől, legyen szó akár egy régi szerelemről, vagy a felnövéssel járó felelősségről.
Az egyszerű nyári munka aztán hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna. Gábort ugyanis úgy tűnik, mintha az állatok választották ki.

fotó: bevezetem.eu