Odakint sötétebb és rejtélyekkel teletűzdelt

MEGJELENT: 2017. május 19. | SZERZŐ: Varga P.

Új magyar sci-fi-szerző debütál az Ünnepi Könyvhéten: érkezik Veres Attila első regénye, az Odakint sötétebb címet viselő kötet. A horrorelemekkel tarkított történet Magyarországon játszódik, furcsa, csak itt élő, különös lényekkel és megmagyarázhatatlan rejtélyekkel.

Veres Attila író, forgatókönyvíró Nyíregyházán született 1985-ben született. A Pécsi Tudományegyetemen végzett film szakon, fél évet pedig az Oslói Egyetemen töltött ösztöndíjasként. Jelenleg itthon, de még külföldön is dolgozik filmforgatókönyveken. Az írás így lényegében már a vérében van, amit első regényével is bizonyít. Az Odakint sötétebb az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. A kiadó pedig biztos abban, hogy hamar kötelező olvasmány lesz a könyv, amely különös lényegről szól, megmagyarázhatatlan rejtélyekkel teletűzdelve. A stílusa pedig nem kizárólag sci-fi, ugyanis némi horror elemeket is felfedezhetünk majd benne. 
A történet alapvetően 1983-ban kezdődik, amikor is minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben furcsa, újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Ilyen rendkívül furcsa lényeket még nem láttak sehol máshol a világon. Ráadásul nemcsak kinézetük különleges, hanem életműködésük is. Egész pontosan érthetetlen, mivel egyáltalán nincs szükségük élelemre, ellenben imádják a cukrot. Azt ugyan hagyják, hogy megérintse őket valaki, azt azonban már nem, hogy lefényképezzék őket. Különleges emésztőváladékuk pedig sokak szerint gyógyítja a rákot. Mindezeken a furcsaságokon felül viszont van még különösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Azt senki nem tudja, hogy valamiféle csodának, vagy puszta véletlennek köszönhetőek létezésük. Az emberi rombolás és pusztítás azonban ezeket a lényeket sem kíméli. Miután pedig csaknem kipusztultak, telepeket hoztak létre a faj megmentői, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudják. Főhősünk Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Elsőre egy felelősségmentes munkának tűnik a feladat. A délelőtt az etetésről és a trágyalapátolásról szól, délután pedig hosszú, unalmas percek következnek langyos sörökkel és külföldi fiatalok társaságában. Gáborhoz hasonlóan ők is menekülnek valami elől, legyen szó akár egy régi szerelemről, vagy a felnövéssel járó felelősségről.
Az egyszerű nyári munka aztán hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna. Gábort ugyanis úgy tűnik, mintha az állatok választották ki.

fotó: bevezetem.eu

Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email