Újra gágog Gőgös Gúnár Gedeon

Dupla koncerten mutatja be a Veronaki együttes a Gőgös Gúnár Gedeon népszerű gyerekkönyv megzenésített változatának második lemezét. A Gőgös Gúnár Gedeon című kötetet 1962-ben adta ki először a Móra Könyvkiadó. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott művet. A kötet szinte minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

A könyv szerzője Varga Katalin, a Veronaki zenekart vezető Tarján Veronika nagymamája volt. A mű zenei feldolgozása tavaly kezdődött a Libabál című albummal; ezen a lemezen hallhatóak A Gőgös Gúnár Gedeon versei és meséi közül olyan kedvelt és ismert művek, mint a Süt a mama, a Gyuri kakas és a gyík vagy a Libabál.
Az új album zenéit is Mogyoró Kornél (Tarján Veronika énekesnő férje) és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop hangzásvilága. A közreműködők között szerepel vendégművészként Szokolay Dongó Balázs. A Kiugrott a gombóc is a Móra Könyvkiadó zenei brandje, a Móra Music címkéje alatt jelent meg.
„A Kiugrott a gombóc nagymamám szellemi örökségének továbbgondolása, ugyanakkor a gyerekirodalmi kincs megőrzése az utókor számára. A lemez készülésével együtt váltunk szülőpárrá férjemmel, mint a gombóc, úgy ugrott ki közénk Virág, a kislányunk december elején. Januárban fogtunk bele a lemez megálmodásába: míg a nappaliban nagymamám szövegeire bújtak elő Kornél és Simon lelkéből a dallamok, addig pici lányunk dédanyja egykori szobájában aludt” – idézte fel Tarján Veronika az alkotási folyamatot.
A Veronakiban Tarján Veronika (ének, rap), Fejér Simon Pál (gitár, koboz, vokál, torokének, rap), Árkosi Szabolcs (harmonika, saz, charango, vokál, rap), Herr Attila (basszusgitár, nagybőgő, rap), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek, szájbőgő, rap), Szokolay Dongó Balázs (furulya, kaval, szaxofon, duda) és Ifj. Szerényi Béla (tekerőlant, tárogató) játszik.