Titi a varázsló

MEGJELENT: 2017. április 21. | SZERZŐ: László T. András

Egykori kedves kollégám, Lakat T. Károly újabb könyvet írt: ezúttal az Újpest legendás futballistájáról mesélt. Titi – Göröcs János, a varázsló című kötet nemcsak a labdarúgás híveit ejti rabul; kiválóan megírt életrajz. Göröcs korábbi csapattársai jellemzése szerint olyan játékos volt, akihez, ha hozzákerült a labda, csak annyit kellett tenniük, hogy előre futnak. Igazi önzetlen sportember volt, egy gólpassz reményében bármikor le tudott mondani a gólról is.

A kötet bemutatóján részt vett a hetvenhét éves címszereplő is, akit minden idők tizenhetedik legjobb magyar labdarúgójának választottak, és aki többek között tízedik volt az 1962-es chilei világbajnokságot követő Aranylabda-szavazáson. Elmondta, a legtöbbet a grundon tanulta, ahol már reggel hat órától rúgták a rongylabdát, és több alkalommal iskola helyett a futballt választották.
Lakat T. Károly szerint, aki látta futballozni, a felhők felett érezte magát. Elmondta, két generációnak írta ezt a könyvet, egyrészt azoknak, akik látták és imádták Titi játékát, valamint azoknak, akik kevesebbet tudnak erről a dicsőséges korszakról.
Egy korábbi interjúban mesélt a magyar futball Mohácsáról, az 1969-es csehek elleni vb-selejtezőről, amelyen az aranylábú fiuk 4-1-re kikaptak a csehektől és – állítólag – azóta van lejtmenetben a honi foci.
„Elátkozott meccs volt. Mielőtt elindultunk volna a szállodából, Hegyi Gyulára, az MLSZ elnökére, rájött a hasmenés. A buszunkat felvezető motoros rendőrök már ötször ránk szóltak, hogy hatalmas csúcsforgalom van, nem fogunk kiérni időben a stadionba. Gyula bácsi azonban kiordított, hogy várjuk meg, még „dolga” van. Senkinek nem jutott eszébe, hogy a busz induljon el, és Hegyi majd legfeljebb taxival utánunk jön. Így tíz perccel a kezdés előtt estünk be a stadionba, a csehek már éppen végeztek a bemelegítéssel, mi a buszban kapkodtuk magunkra a szerelést, el is maradt a masszírozás, a melegítés. Nem volt esélyünk, 4-1-re kikaptunk, lemaradtunk a mexikói világbajnokságról.”
Az idősebbek sokszor emlegetik, mások talán ma is emlékeznek Szepesi György közvetítésére: „Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok” – üvöltötte a legendás rádióriporter.
Göröcs János az Újpesti Dózsában tizenöt év alatt háromszázharminckilenc NB I-es bajnoki mérkőzésen száznyolc gólt szerzett, öt bajnoki címet nyert, két kupagyőzelmet ünnepelt, valamint VVK-döntőn és KEK-elődöntőn szerepelt. A válogatottban hatvankét alkalommal jutott szóhoz, s tizenkilenc gólt szerzett.
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email