Negyven éves lett Matyi

Persze Matyiból sok van, talán a negyvenesek táborába is tartoznak páran, de – bízvást kijelenthetjük – a Dargay Attila által rendezett Lúdas Matyi minden tekintetben páratlan alkotás. Nos, ő, azaz a film lett negyven esztendős. 

Dargay egész esetés rajzfilmjének születése óta szinte ugyanúgy terebélyesedik legendája, ahogyan hajdanában nőhetett, gyarapodhatott Lúdas Matyi története, míg Fazekas Mihály papírra nem vetette. 
A forgatókönyvet Dargay Attila mellett két igazi zseni, Nepp József és Romhányi József írta, s mivel a rendező úgy érezte, hogy az eredeti történet nem igazán szólítja meg a gyerekeket, az alkotók mindenféle remek ötlettel dúsította a sztorit. Az eredeti elképzelések szerint helyet kapott volna a filmben egy tortacsata, illetve beszélő liba is. A végleges forgatókönyvet végül kilenc változat előzte meg.
Henrik Irén operatőr, Dargay Attila özvegye egy interjúban arról is beszélt, hogy a családi nyaralásra is magukkal vitték a Lúdas Matyi képes forgatkönyvének variációit. „Szabtunk-varrtunk. Itt volt a testvérünk Kanadából, őt is befogtuk. Az egész nyár azzal telt, hogy felépítettük a képes forgatókönyvet” – mesélte.
Dargay Attila első nagyjátékfilmjét 1977-ben mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol hatalmas sikert aratott. A figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönözték a hangjukat, az alkotásban Daróczi Bárdos Tamás átiratában Liszt Ferenc zenéje csendült fel.
Mivel minden idők legnézettebb magyar rajzfilmje az egykori Pannónia Filmstúdióban készült, az évforduló alkalmából az utód, a Pannónia Stúdió szervezett szép kiállítást. A Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló, Dargay Attila alkotásaiból összeállított tárlaton számos olyan kép lesz megtekinthető, amely eddig egyáltalán nem, vagy csak ritkán volt látható. Aki kíváncsi a film keletkezésének izgalmas kalandjaira, annak érdemes eljönnie a kiállítás megnyitójára is, ahol Henrik Irén, Dargay Attila özvegye mond köszöntőt, s remélhetőleg pár érdekes történetet is elmesél. 
Időpont: 2017. április 28., péntek, 17.00 óra 
Helyszín: Pannónia Stúdió (1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 64-66.) 
A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2017. április 29. és május 27. között a hét minden napján reggel 9.00 és délután 17.00 óra között.