Világpremier – először magyarul a Borne

MEGJELENT: 2017. április 18. | SZERZŐ: Varga P.

Magyarországon a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz Jeff VanderMeer új könyvének világpremierje. A sikeres Déli Végek-trilógia szerzőjének új kötete ugyanis az amerikai megjelenés előtt egy héttel nálunk debütál. A Borne című könyvben a múlt, a jelen és még a jövő sem az, aminek látszik.

Az Expedíció, a Kontroll és a Fantomfény – ezek a kötetek alkotják Jeff VanderMeer eddigi leghíresebb sorozatát, a Délig Végeket. A trilógia óriási sikert ért el a tengerentúlon, ráadásul még a magyar változata is elismerést kapott. Az Entertainment Weekly a legjobb nemzetközi borítók közé válogatta ugyanis a széria magyar változatát. A történetnek persze hazai rajongói is szép számmal akadnak, akik most egy újabb VanderMeer regénynek örülhetnek, ami az április 20-án kezdődő 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak köszönhetően Magyarországon jelenik meg elsőként.
A Nebula- és Shirley Jackson-díjas amerikai szerző a lenyűgöző Déli Végek-trilógia után egy olyan, a műfajt még jobban feje tetejére állító regénnyel jelentkezik, melyben sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő nem az, aminek látszik. A Borne címet kapó kötet így talán az év egyik legeredetibb regénye, amely újból megerősíti, hogy Jeff VanderMeer korunk egyik legfontosabb sci-fi írója.
A történet főhőse Rachel, aki guberálásból él a jövő egy porig rombolt, névtelen városában. Egy nap a szokásos rutinja közben azonban egy igen furcsa teremtményt talál Mord, a gigantikus zsarnoki medve bundáján. Mord egykor a Vállalat nevű biotech cég folyosóin nevelkedett, ahol a rajta végzett kísérletek miatt óriásira nőtt, a kínzások eredményeként pedig megőrült és elszabadult. Azóta rettegésben tartja a várost, de ugyanakkor élelemmel is ellátja a bujkáló lakókat.
Rachel a teremtményt, a kis zöld dudornak tűnő valamit, Borne-nak nevezi el. A semmire se hasonlító lény egyébként akár a Vállalattól is eredhet. A Vállalatról pedig azt pletykálják, hogy habár jelentős károkat szenvedett el, de máig furcsa lényeket teremt, és olyan távoli helyekre küldi őket, ahova még nem ért el a pusztulás.
Közben különösen szoros kapcsolat alakul ki Rachel és Borne között, ám ebben a világban általában minden kötelék egy csapda, ráadásul bármilyen gyengeség könnyen megölheti az embert. A lány ezzel együtt hazaviszi földalatti menedékébe a teremtményt, és a drogokkal kereskedő szeretőjét, Wicket is sikerül meggyőznie, hogy fogadják be a titokzatos jövevényt. Hármuk kapcsolatát aztán egyre rejtélyesebbé teszik a titkok, amit betetőz, hogy Rachel a Vállalat épületének elfeledett mélységében talál még valamit, ami végül mindent és mindenkit örökre megváltoztat…

Megosztás

Egypercesek

Fizess verssel!

Fizess verssel!

Az akcióban részt vevő kávézókban feketét rendelünk, fizethetünk saját, vagy más költeményével

Pulcsiban alszom

Ha csak a felét tudnánk, hogy mi van a gyerek fejében, már nagyon jól ismernénk

A popkirálynő és a balerina

A produkció világszerte inspirációt nyújt majd a közönségnek

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Feliratkozás a hírlevélre

Email