Világpremier – először magyarul a Borne

Magyarországon a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon lesz Jeff VanderMeer új könyvének világpremierje. A sikeres Déli Végek-trilógia szerzőjének új kötete ugyanis az amerikai megjelenés előtt egy héttel nálunk debütál. A Borne című könyvben a múlt, a jelen és még a jövő sem az, aminek látszik.

Az Expedíció, a Kontroll és a Fantomfény – ezek a kötetek alkotják Jeff VanderMeer eddigi leghíresebb sorozatát, a Délig Végeket. A trilógia óriási sikert ért el a tengerentúlon, ráadásul még a magyar változata is elismerést kapott. Az Entertainment Weekly a legjobb nemzetközi borítók közé válogatta ugyanis a széria magyar változatát. A történetnek persze hazai rajongói is szép számmal akadnak, akik most egy újabb VanderMeer regénynek örülhetnek, ami az április 20-án kezdődő 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak köszönhetően Magyarországon jelenik meg elsőként.
A Nebula- és Shirley Jackson-díjas amerikai szerző a lenyűgöző Déli Végek-trilógia után egy olyan, a műfajt még jobban feje tetejére állító regénnyel jelentkezik, melyben sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő nem az, aminek látszik. A Borne címet kapó kötet így talán az év egyik legeredetibb regénye, amely újból megerősíti, hogy Jeff VanderMeer korunk egyik legfontosabb sci-fi írója.
A történet főhőse Rachel, aki guberálásból él a jövő egy porig rombolt, névtelen városában. Egy nap a szokásos rutinja közben azonban egy igen furcsa teremtményt talál Mord, a gigantikus zsarnoki medve bundáján. Mord egykor a Vállalat nevű biotech cég folyosóin nevelkedett, ahol a rajta végzett kísérletek miatt óriásira nőtt, a kínzások eredményeként pedig megőrült és elszabadult. Azóta rettegésben tartja a várost, de ugyanakkor élelemmel is ellátja a bujkáló lakókat.
Rachel a teremtményt, a kis zöld dudornak tűnő valamit, Borne-nak nevezi el. A semmire se hasonlító lény egyébként akár a Vállalattól is eredhet. A Vállalatról pedig azt pletykálják, hogy habár jelentős károkat szenvedett el, de máig furcsa lényeket teremt, és olyan távoli helyekre küldi őket, ahova még nem ért el a pusztulás.
Közben különösen szoros kapcsolat alakul ki Rachel és Borne között, ám ebben a világban általában minden kötelék egy csapda, ráadásul bármilyen gyengeség könnyen megölheti az embert. A lány ezzel együtt hazaviszi földalatti menedékébe a teremtményt, és a drogokkal kereskedő szeretőjét, Wicket is sikerül meggyőznie, hogy fogadják be a titokzatos jövevényt. Hármuk kapcsolatát aztán egyre rejtélyesebbé teszik a titkok, amit betetőz, hogy Rachel a Vállalat épületének elfeledett mélységében talál még valamit, ami végül mindent és mindenkit örökre megváltoztat…