Woman est omen

MEGJELENT: 2017. április 27. | SZERZŐ: Oxi

A Nomen est omen mondás a Makrancos hölgy fényében lehetne Shakespeare nyelvét odacsempészve a Woman est omen. Valahogy ugyanerre jött rá Anne Tyler, aki újraírta az öreg Lándzsarázó híres darabját, a makacs Katáról szóló zseniális darabot. Az ecetlány egy remek adaptáció, s ahogy tudjuk, Shakespeare-t már többen feldolgozták, tehát van még ott, ahonnan ez jött.

Anne Tyler, az 1941-es születésű Pulitzer-díjas amerikai regény- és novellaíró, valamint kritikus, tavaly adta ki Az ecetlány című történetét, mely sorrendben huszonegyedik kötete. És hát úgy tűnik, hogy egy fergeteges irodalmi kísérletnek lehetünk e könyv kapcsán tanúi. A komédiát már számos változatban olvashattuk, illetve nézhettük. Mert a téma örök: önállóságát, tapasztalatlanságát, becsvágyát és nem utolsó sorban félelmeit rámenős, akaratos, makacs természete mögé rejtő hölgyet meghódítani szándékozó úriember harca a feladat nehézsége okán számára rendkívül kívánatos nőszeméllyel.  És persze veszekedés minden mennyiségben, már akkor is, amikor a kanyarban sincs még a megszerezni  vágyott hölgy kezének árnyéka sem. A fölöttébb csinos, nagyszájú, kegyeit, bájait sokáig nem adó hajadon és kitartó udvarlójának története mai napig élő komédia-standard, de a hétköznapi életből is ismert alapfelállás. Anne Tyler annyiban tekert egyet a histórián, hogy az ő változatában a főhősnőt nem is egy, de két úr ostromolja.  
Egyesek szerint amúgy a pszichoanalízisben is alapesetnek vett főhősnő, „makacs Kata”, nem is feltétlenül lányos aggályai, szorongásai csokrát rejti akaratos, ellenálló egyénisége mögé, hanem függetlenségét, önállóságát, hogy ne mondjam, szingliségét védi a felajzottságukban is ötletes udvaróktól. Talán így van, talán nem, egy biztos: Tyler „ecetlánya” nem egy besavanyodott szüzike, hanem egy modern csajszi, aki viszont az eredeti makrancosságban találja meg védelmét. Az ecetlány egy rendkívül vicces történet, harc a szerelemért, a hódítás egykor volt legszebb szokásainak újraélesztésével, és azzal a férfiak részéről is komoly, elszánt makacssággal, melyből fakadóan, de már pedig nem tágítanak a kiszemelt szépségtől. Az észvesztő hármas természetesen váratlan rögtönzéseket, meglepő fordulatokat produkál. Csak győzzük hasizommal.

Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email