Szubjektív és hiteles történelemmesélés

Nógrádi György Szerencsénk volt, túléltük című összefoglaló kötete olyan, mint egy történelemkönyv, még, ha ezt maga a szerző tagadja is. A „nemzet biztonságpolitikai szakértője” ugyanis a tőle megszokott közérthető stílussal, összeszedettséggel és jól értesültséggel állította össze a főként a 20. század történelmi, politikai krónikájának zanzáját. Egy kicsit olyan ez, mint a Shakespeare összes rövidítve: tömör, tartalmas és szórakoztató.

Nógrádi György, aki már az elmúlt években szinte minden biztonságpolitikai esemény után elmondta a tutit, népszerű kommentátora a hazai és külföldi eseményeknek. Sok megmondó ember tőle vette át, ismerte meg a szót is magát: biztonságpolitika. A biztonságpolitikai szakértősége mellett „Gyuri bá” , nem mellesleg közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa, bár ez utóbbi készségeiről már jóval kevesebbet tudhattunk meg. A média felkapta, s jól kapta fel, lényegre törő, összegző, érthető gyorselemzései hitelesek, illetve azoknak tűnnek, elég ha csak a migráns-helyzetre gondolunk, de rendkívül tájékozott európai, amerikai, illetve közel-keleti témákban is. 
Könyvének alcíme – Világpolitika 1945-től napjainkig – is utal arra, hogy nem kevés időt fog át új munkájával. A kötet egyik legnagyobb hozadéka, hogy olyan mélységben és összefüggéseket megjelenítő részletességben taglalja a világháborús, valamint hidegháborús éveket, majd pedig a századvég és a 21. század eleji folyamatokat, hogy az bőségesen elég a megértéshez. A kötetben sorra veszi persze a háborúk, a történelem fontos szereplőit is, az Egyesült Államokat, Kínát, Oroszországot, de külön fejezetben foglalkozik Jugoszláviával, valamint az úgynevezett arab tavasz nevű közel-keleti társadalmi átalakulási folyamattal. 
Nógrádi könyvéből mindezek mellett nem hiányzik jó pár aktuálpolitikai fejlemény sem, így rövid és frappáns elemzést közöl többek között a Brexitről, Erdogan Törökországáról, az európai migránsválságról, az Európában elkövetett legújabb merényletek hatásairól, Kárpátalja helyzetéről, az úgynevezett harmadik világrendről, Szíriáról illetve az európai védelem égető kérdéseiről. A szerző egyebek mellett így fogalmaz új könyvéről egy helyen: „…szeretném megírni azoknak az eseményeknek a történetét a 20. és a 21. századból, amelyeket vagy fontosnak tartok, vagy valamilyen módon a résztvevője voltam. (…) Több ezer oldal feljegyzésem van, gyakorlatilag mindenről az elmúlt negyven évből. A válogatás természetesen szubjektív. Írásomat nem történelemkönyvnek szánom, hanem egyfajta elbeszélésnek, értékelések láncolatának.”