Gyerekek írják a gyerekmeséket

Idén tartalmi megkötés nélkül, április 18-ig nevezhetek hét és tizenhat év közötti fiatalok a Janikovszky Éva meseíró pályázatra. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közös pályázatára idén szabadon választott témát feldolgozó meséket várnak. Jelentkezni magyarországi és határon túli településekről egyaránt lehet és minden versenyző egy, maximum öt A/4-es oldal terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthat be.

A tavalyi felhívásra több mint ezerkétszáz pályamű érkezett; a hét és kilenc éves korosztály háromszáztizenkettő, a tizenegy-tizenhárom évesek hétszáznegyvenhét, a nagyobbak pedig százötvenkilenc alkotást küldtek. A meséket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékeli és választja ki a továbbjutókat, amelyeket a szakmai csapat bírál el. Ennek tagjai ebben az évben is Szepes Erika irodalomtörténész és Rigó Béla író, költő, szerkesztő.
Janikovszky első kötetét 1957-ben adták ki; ezt még Kispál Évaként jegyezte. A könyvet harminckét további követte, amelyek összesen harmincöt nyelven jelentek meg. Témájuk a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Írt filmforgatókönyvet, dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, több gyermekeknek szóló tévéjátékát sugározták. 1960-ban, a Szalmaláng című regényén szerepelt először a Janikovszky Éva név. 
Hangja, ábrázolásmódja, világa összetéveszthetetlen másokéval. Írói világában fontos helyet kap az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka, a játék. Még akkor is, ha nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek, illetve az idősebbeknek szerez kellemes perceket szavaival. Kimeríthetetlen témája a felnőtt-gyerek kapcsolat, a mindennapi élet – sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. Nála a lemeznek (vagy ha úgy tetszik, az éremnek) mindig két oldala van, ezért a gyerek és a felnőtt problémáival egyaránt foglalkozik.
Szövegei elválaszthatatlanok Réber László rajzaitól. Amíg Janikovszky kevés szóval ír, Réber egyetlen vonallal rajzol. Ezzel a módszerrel leegyszerűsítik, modellszerűvé teszik a világot, és rengeteg teret hagynak a szabad asszociációnak. 
Hetvenhét évesen hunyt el 2003-ban.
Az idei díjátadót május 26-án rendezik meg a Központi Könyvtár palotatermeiben.