Közeleg a Könyvfesztivál

MEGJELENT: 2017. március 31. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Hamarosan megkezdődik Magyarország egyik legnagyobb könyves seregszemléje, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A huszonnegyedik alkalommal megrendezendő könyvünnep április 20. és 23. között várja az érdeklődőket a szokásos helyszínen, a Millenárison.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közleménye szerint ebben az évben huszonnyolc országból mintegy százötven kiállító fogadta el a szervezők meghívását. A fesztivál idei díszvendég-írója az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamuk lesz, aki nem pusztán díszvendég, de egyúttal a Budapest Nagydíj büszke tulajdonosa is lesz. A díjazottnak Péterfy Gergely mond gratulációt és D. Tóth Kriszta faggatja a nyilvánosság előtt.
Abból az alkalomból, hogy 2017 júniusától Magyarország látja el a visegrádi együttműködés soros elnöki feladatait, a Balassi Intézet felügyeletével működő Publishing Hungary V4-es díszvendég standdal készül a fesztiválra. A kezdeményezés a visegrádi országok közötti irodalmi együttműködés fontosságára hívja fel a figyelmet, lehetőséget kínálva arra, hogy minél több lengyel, cseh és szlovák író, műfordító, könyves szakember látogasson el a rendezvényre, elősegítve ezzel a szakmai együttműködést elmélyítését, a szerzők és kiadók személyes eszmecseréit.
A rendezvény a színes könyvkínálat mellett összesen csaknem ötszáz eseménnyel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal várja a látogatókat. A jelentősebb események közül érdemes megemlíteni az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre tizennyolc országból érkeznek fiatal írók, s Magyarországot Szaniszló Judit képviseli. Folytatódik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréje, az Európai Írótalálkozó is. Különlegesség a több kiadó összefogásával kialakított Versstand, amely természetesen a költészet témája köré szerveződő programok és kötetek várja a látogatókat. A hagyományoknak megfelelően a rendezvény idén is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók közül Lator Lászlót, Almási Miklóst, Kántor Lajost, Marék Veronikát, Győri Lászlót, Nádasdy Ádámot, Nógrádi Gábort, Csaplár Vilmost, Bán Magdát és Visky Andrást hívták meg a szervezők a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre.
A rendezvény mellékprogramjaként április 21-én, pénteken ebben az évben is lesz Kis Könyves Éj, amelyen közel harminc budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot. 

Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email