Galaktikus cserépgyógyász

Philip K. Dick egyik története sem egyszerű, de egyet sokan kiemelnek a híres regényei közül: a Galaktikus cserépgyógyász a legfurcsább Dick-sztori, ami az élet értelmét kutatja.

Mi történik egy atomtámadás után? Milyen lesz a világ? A sci-fi mester Philip K. Dick szerint egy mutánsokkal teli apokaliptikus élet vár a túlélőkre. De, hogy pontosan milyen, az az 1965-ben írt, ám most új kiadásban megjelenő Dr. Vérdíj című regényéből derül ki – ajánlottuk az amerikai tudományos-fantasztikus irodalom legnagyobb hatású írójának egyik furcsa történetét a közelmúltban. Persze a termékeny szerző „furcsa” művei közül időről időre előveszünk még egyet-kettőt. Mint ahogyan nemrég tettük ezt a Szabad Albemuth Rádió című könyvvel is, mely Philip K. Dicknek egy ugyancsak szokatlan sztorija. Ez köszönhetően annak a furcsaságnak, hogy a tőle megszokottaktól eltérően ez a jelenben és a Földön játszódik, emellett ráadásul Dick az írója és egyik főszereplője is. Mégsem ezek a legfurcsább történetei a sci-fi mágusnak. Ez a jelzőt ugyanis talán az 1969-ben írt kötete, a 2008-ban a magyar könyvpiacon is megjelent a Galaktikus cserépgyógyász című sztori érdemelheti ki. 
Sokak szerint ez nemcsak Dick egyik legfurcsább, hanem egyben legrövidebb története is. A regény főszereplője a keramikus Joe Fernwright. Igaz munkája a jövőben már szinte teljesen felesleges, a műanyag korszakában ugyanis nincs is már szükség kerámiából készült eszközökre, tárgyakra. Egy-két régi, töröttet viszont még olykor-olykor meg kell gyógyítani. Apja nyomdokain Joe a legjobb cserépgyógyász lett a világon, feleslegessé vált munkája miatt azonban csak unatkozik. Bevételei is szűkösek, pusztán a háborús veteránoknak járó segélyből tartja fenn magát. Kissé depressziós időszakában egyetlen szórakozása egy egész világon ismert társasjáték, aminek lényege, hogy külföldi könyvek hibás angol címfordításaiból kell rájönni, hogy melyik regényt is rejti a rossz cím. 
Egy napon aztán egy furcsa üzenetet kap egy titokzatos ismeretlentől, akinek szüksége van az ő szolgálataira. Glimmung, a mindenütt jelenlévő és mi mindenhatónak tűnő entitás Joe-val együtt a Plowman planétára utazik, hogy együtt részt vegyenek életük legfontosabb küldetésében. Joe-nak persze számtalan kérdése akad közben: lehet, hogy Glimmung egyfajta isten. De ha tényleg isten, akkor vajon végtelenül jó vagy végtelenül gonosz?
A regény központjában egyebek közt ezek a filozófiai kérdések állnak, és természetesen az élet értelmének kutatása.