Tüntetnek a könyvesek

Matyi Dezső, az Alexandra, illetve a Könyvbazár Kft. vezetője válaszolt a Nyugati téri könyvpalota előtt tüntető kiadóknak, pontosabban válaszolt arra a nyílt levélre, amelyet Galambos Ádám, a ma 16 órakor kezdődött megmozdulás szervezője írt neki.

Korábban Galambos arra kérte Matyi Dezsőt, hogy a tüntetésen álljon ki a könyvkiadók elé, és vázolja fel elképzeléseit, hogy miként kívánja „kihúzni a kiadókat az általa okozott csávából”. Korábbi hírekből tudható, hogy az évek óta nehézségekkel birkózó Matyi Dezső féle cégek, pillanatnyilag a Könyvbazár Kft. több mint hárommilliárd forinttal tartozik a kiadóknak, mert neki sem fizet a könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft., amelynek egyébként hasonló nagyságrendű viszontkövetelése van a Könyvbazárral szemben.
Matyi Dezső megismételte korábbi ötletét, amely szerint kész a Könyvbazár Rainbow-val szembeni követelését a kiadókra engedményezni, így a kiadók közvetlenül követelhetnék a tartozás rendezését a kiskereskedő cégtől. Azt is hozzátette az üzletember, hogy a boltokat működtető Rainbow vezetésére jelenleg nincs befolyása.
Matyi szerint ő és a kiadóvezetők egy csónakban eveznek, azaz mindannyian érvényt kívánnak szerezni követeléseiknek, s ezen dolgozik már hetek óta. Minden értelmes és konstruktív tárgyalásra nyitott a kiadókkal, de a tüntetés nem az ő műfaja – fogalmazott Matyi Dezső.
Ezenközben a kiadók könyves ládákat és raklapokat halmoznak föl a nyugati téri Alexandra előtt.