Idén életre kell Tom Hanks írógépe

Októberben érkezik a kétszeres Oscar színész első novelláskötete, melyben a történetek közös pontja egy írógép lesz. Tom Hanks már évtizedek óta gyűjt írógépeket, új hobbija viszont a könyvírás lehet.

Írógépgyűjteménye darabjairól ír novelláskötetet Tom Hanks. A kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas színész a filmkészítés mellett már egy ideje írásra is adta a fejét – írtuk másfél évvel ezelőtt. A hírt meg is erősítette akkor a nemzetközi sajtóban a sztár, aki elmondta, hogy már 1978 óta gyűjt mindenféle különösebb indok nélkül írógépeket.
Most kiderült, hogy a közelmúltban Budapesten is forgatott népszerű színész első kötete októberben jelenik meg Uncommon Type: Some Stories címmel. A tizenhét novellát tartalmazó könyvben pedig az ígéretekhez hűen a közös motívum, hogy mindben megjelenik valamilyen módon egy mechanikus írógép.
A The Guardian brit napilap arról cikkezett a minap, hogy Tom Hanks a köteten azt követően kezdett el dolgozni, hogy három éve a New Yorkerben megjelent egy írása, amely egy Holdra vezető amatőr expedícióról szól. Elbeszélése pedig felkeltette az Alfred A. Knopf kiadó főszerkesztőjének figyelmét, ami után egyenes út vezetett a Hanks-kötet megvalósításához.
Széles skálán mozognak majd a novellák történetei, akad majd köztük, ami egy New Yorkba érkező menekültről szól, akinek a családját szétszakította a hazájában dúló háború. Egy másik sztori egy vezető amerikai sportcsatorna új sztárját mutatja be, míg egy harmadikban egy dúsgazdag amerikait és hűséges alkalmazottját ismerhetjük meg. Mindezek mellett természetesen akad majd olyan történet is, aminek maga Tom Hanks lesz a főhőse.
A színész 2015 óta írja a novellákat, miközben New Yorkban, Berlinben, Budapesten és Atlantában is forgatott. Dolgozott rajtuk szállodákban, promóciós körutakon, szabadsága alatt, repülőn ülve, otthon és az irodájában. Mint a brit lapnak elmondta: ha be tudja osztani előre az idejét, akkor rendszerint reggel 9 és 13 óra között ír.
Első körben a kötet az Egyesült Államokon kívül egyelőre hét további országban, köztük Nagy-Britanniában, Brazíliában és Kínában is megjelenik. De már tervben van a hangoskönyves változata is, ami természetesen maga Tom Hanks hangján lenne hallgató.