A lengyelek imádják a pályaudvarkönyvtárakat

A lengyelországi Rumia városa után Wroclaw-ban is nyílik egy könyvtár a  város központi pályaudvarán, továbbterjesztve a forradalmi ötletet, miszerint a kellemetlen várakozás helyett „lakásunk” kedvenc könyveit olvasgatva jobban telik az idő, mindez ízléses körülmények között.

Nem túlzás az otthon hasonlat, tényleg minden igényt kielégítő atmoszféra fogadja a látogatókat, városiakat és átutazókat egyaránt. Az épület helyiségeit előszobának, nappalinak, konyhának alakítják ki ötszáznyolcvan négyzetméteren. Üdítő belegondolni, hogy minden a helyén van, átlátható és modern, ugyanis a már evidencia számba menő internet elérésen kívül zenehallgatás is lehetséges. Talán nem lesz kellemetlen a csend és nem fognak szoborként, betömött füllel ülni azok, akiknek rutinná vált az olvasmány által kreált érzet kiegészítése, bővítése zenével. Meggyőződésem, hogy a szakértelemmel és komforttal ötvözött otthon-illúzió újdonságszámba megy, nem véletlenül haraptak rá, díjazták a belsőépítészek a kivitelezés modorát.
A pályaudvar jellegzetes hangulata természetesen megjelenik az épület elemein, de a szabadidős tevékenységek új dimenzióját nyitja meg az egész, motiváló és előremutató kezdeményezés. Indokolatlan a hely, a szituáció, viszont olvasgatni mégiscsak jobb, mint az eresz alatt állva bámulni az esőt és igazgatni a csomagokat.