Zabigyerekkor

Regényíró, filmrendező, második világháborús pilóta, fordító, diplomata. Ez mind volt Roman Kacew (Kacewgari), akit a nagyvilág leginkább Romain Gary néven ismert meg. Egyik leghíresebb regénye, az Előttem az élet már többször nyert kiadást, most a legújabb kapcsán ajánljuk a párizsi külvárosok szubkultúrájának világát bemutató szocio-tragikomédiát.

Momo egy arab kisfiú, amolyan „prosti fattya”, aki senkire sem számíthatott születése pillanatában. De megmenti őt Rosa mama, aki társadalmon kívüli zabigyerekek ellátásával foglalkozik. Így Momo sorsa – legalábbis egy időre – elrendeződni látszik, felcseperedésének helye és nagyjábóli körülményei ugyan nem változnak, hiszen továbbra is Párizs külvárosának ege alatt él. Ugyanakkor később mégiscsak a gazdaság farkastörvényei veszik át a hatalmat sorsa felett. Kiderül, hogy Rosa mama is pénzből él, és miután valaki elfelejti kifizetni a bentlakásos óvodai díjat, Momo az utcára kerül. Igaz, ekkor már nem csecsemő, hanem nagyobbacska kölök. Innen indul egy fergeteges, humoros jelenetek sem nélkülöző kalandregény, melyben Momo úgymond kikupálódik. Prostituáltak, stricik, gengszterek, korrupt zsaruk, illegális bevándorlók, kábszeresek, deviáns életformát élők szubkultúrájába csöppen. A tét: túlélni az adott napot, menekülve a bűnözők és rendőrök, hivatalos szervek haragja elől.
Az 1914-ben született és 1980-ban elhunyt Romain Gary élete még Momo nevű főhősénél is kalandosabb volt. Franciaországi tanulmányai elvégzése után pilótának állt, majd a második világháborúban Angliába menekült.  Pilótai képességeit De Gaulle tábornok hadseregében kamatoztatta, melynek során észak-afrikai és európai hadszíntereken harcolt a nácik ellen. A háború után a szintén nem izgalmaktól mentes diplomáciába vetette magát, illetve ekkor, 1945-ben kezdte meg komolyabban író, újságírói pályafutását. Francia nagykövet volt Los Angelesben, illetve rendkívül impulzív regényei okán a filmes szakma is igényt tartott munkásságára. Ennek több szép példája is volt, amikor írásai alapján forgatták le A leghosszabb nap, illetve a Kill című filmeket. Gary élete utolsó szakasza drámai volt, felesége halála után depressziós lett, végül egy pisztollyal öngyilkosságot követett el. A születetten Kacewgari-ként nevezett alkotó később írói álneveken adta ki műveit, így volt Romain Gary, Romain Kacew, Émile Ajar, Fosco Sinibaldi és Shatan Bogat. Alkotói imágóinak sokfélesége egyenesen utal színes, szerteágazó, termékeny alkotói egyéniségére.