Karrierek, kapcsolatok

„Aki történeti kutatásokat folytat, hamar észreveszi, hogy a magyar értelmiség minden korszakban útkeresésben van, újradefiniálja önmagát. Folyamatosan próbálja meghatározni a saját helyét, feladatát” – fogalmazott egy interjúban Boka László az OSZK tudományos igazgatója, egyetemi oktató, irodalom-szervező, kritikus, több kötet szerzője, egyebek mellett az Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások című kötet társszerzője.

Nos, hogy a Kölcsey Ferenc Olvasókör következő rendezvényén Boka László sok érdekességet tud majd elmondani az érdeklődőknek az értelmiségi lét furcsa összefüggéseiről, abban biztosak lehetünk. Ám az imént vázolt alaphelyzetnél is izgalmasabbnak ígérkezik az este, hiszen a tudományos kutató beszélgetőtársa ez alkalommal egy irodalomtörténész lesz, Buda Attila. Így aztán az értelmiségi kapcsolathálók, írócsoportosulások kérdését egyszerre mutathatja meg a szociológus és a történész.
S mindez talán azért lesz különösen érdekes, mert Boka László kutatásait összegezve így nyilatkozott: „Minden egyéni karrier vizsgálatakor jól látható, hogy az érvényesüléshez, a legegyénibb költészeti program, írói hang esetén is szükség van kezdetben egy szűk baráti társaságra, akik a képletes atyai kánon felrúgásával magára vonja a figyelmet. Az egyéni vélemény, még ha hangadó is, nem tud úgy hatni, mint egy intézmény, ami legitimálja.”
A Kölcsey Ferenc Olvasókör, a Könyvtárellátó és a KSH Könyvtár szeretettel meghívja Önt 2017. január 26-án (csütörtökön) 17 órakor kezdődő rendezvényére a KSH-könyvtár, Bibó-terébe (Budapest, II. Keleti Károly u. 5.)