Csupa-csupa szépség és szerelem

Árnyékban éles fény vagy címmel jelent meg egy fotókban rendkívül gazdag albumkönyv Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni közös életéről. A rendkívüli kötetbe a képeket Krähling Edit válogatta, aki a szerkesztő, a jegyzet- és utószó író is volt egyben.

A 2014-ben megjelent Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni – Napló 1935-1946 I-II. című nagyformátumú kötet régi adóssága volt a magyar könyvkiadásnak. A súlyával belső tartalmi tömörségére is utaló napló kiadásakor a Radnóti-rajongók szíve csordultig volt tele, ok nem lehetett panaszra. Amikor pedig tavaly megjelent az Árnyékban éles fény vagy című fotóalbum, sokan gondolhatták, hogy hasonlóan Rejtő Jenő életének, munkásságának feldolgozott publikálásához hasonlóan, kiteljesedett biográfiai igényességű dokumentumköteteket kapott a közönség.
A fotóalbum kronológiai sorrendben számol be Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni közös életéről. Az egyes fejezetek elején egy-egy rövidebb szöveg áll a fotósorozatokat mértéktartóan és mégis nagy alapossággal kiegészítve. Így találkozik az olvasó az első versek idejét jelölő Kezdetek, a megismerkedés idejéről szóló Diákkor, az úgynevezett távollét idejét jelző Reichenberg, a költői útkeresés idejét adó Egyetemre készülve, az elmélyülést jelentő Egyetem, a kiteljesedésnek is nevezhető Házasság, a bizonytalanság idejének hívott Utolsó évek, a bizonyosság idejének megadott Vég, és a búcsúzás idejének nevezett Temetés című részekkel.
Különös kötet ez, ahol a nagy lírikusról megszámlálhatatlanul sok fotográfia számol be úgy, ahogy tán szavakkal leírni sem lehet. Csupa-csupa szépség és szerelem, ami áthatja az oldalakat, számunkra, az utókor számára oly sok melankóliával telve, oly meditatívan, oly balladásan.