Jónás és a Bálna

Beyond the Obvious – Europe, Quo Vadis? (Túl a nyilvánvalón – Európa, merre tartasz?) címmel magyarországi és európai civil kulturális szervezetek és települések vezető képviselői tanácskoznak a kontinens jövőjéről a budapesti Bálna kulturális centrumban.

A háromnapos rendezvény előadói és résztvevői együtt gondolkodnak az európai városok szerepéről, megújulási lehetőségeiről, a környezeti és társadalmi válságok kölcsönhatásáról a kultúra szemszögéből – írta az eseményt szervező, brüsszeli székhelyű Culture Action Europe.
Tájékoztatásuk szerint a mintegy kétszáz résztvevő között egyaránt megtalálhatók európai kulturális hálózatok, szervezetek, kulturális központok és az európai kulturális fővárosok képviselői, magyar kulturális intézmények vezetői és művészek is.
A főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Lengyel Intézet és az Európai Unió Kreatív Európa programja által is támogatott konferenciát hivatalosan Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitja meg.
Az előadók között van Corina Suteu volt román kulturális miniszter, és Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter is tervezi a részvételt.
A szervezők tájékoztatása szerint az angol nyelvű konferencia résztvevői rendhagyó formátumban, három megközelítésben dolgoznak: forgatókönyveket, szcenáriókat; történeteket és narratívákat; illetve ideákat és magyarázatokat osztanak meg. A résztvevők közösen igyekeznek a legvalószínűbb aktuális európai szcenáriókat kidolgozni a lehetséges közeljövőkről.
A konferencia nyilvános nyitórendezvényén Gryllus Ábris és Mizsei Zoltán az Abyssus – Jónás és a Bálna címmel erre az alkalomra komponált hanginstallációt adják elő, a Kitchen Budapest és a Design Terminal legizgalmasabb projektjeiket ismertetik, Török András pedig Budapest arcait mutatja be.