Ki volt Néri Szent Fülöp?

Keresztény film- és könyvnapokat tartanak november 4-től 6-ig Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A program részeként pénteken Maurice Cloche Páli Szent Vince életéről készített filmjét vetítik. Szombat délután a Diadal – Medjugorje érintése című filmet, valamint Edward Dmytryk amerikai rendező Copertinói Szent Józsefről szóló filmjét játsszák, este pedig a Ferenc pápa – Buenos Airestől Vatikánig című argentin filmet nézhetik meg az érdeklődők. A filmnapokat vasárnap délelőtt a Néri Szent Fülöp életéről szóló dokumentumfilm zárja.
A XVI. században élt szent emberről röviden csak annyit: a társadalom perifériáján élő utcagyerekek, bűnözők, prostituáltak számára is kiszolgáltatta a szentségeket. Megbotránkozást keltett azzal is, hogy együtt nevelte a különböző nemű híveit. Néri Fülöpöt humora és bolondos egyénisége már életében népszerűvé tették. Számos anekdota emlékezik meg vidám személyiségéről, de különleges vallásos élményeiről is.
Legismertebb ilyen históriája 1544-ben történt, amikor is extázisban egy tűzgolyót látott, amely behatolt a száján keresztül a testébe. Tanítványai halálakor abnormálisan megnagyobbodott szívét, valamint két törött bordáját erre az élményére vezették vissza.
A vetítésekkel párhuzamosan a filmszínház kávézójában beszélgetéseket tartanak a vincés nővérekről és a Cenacolo Közösségről, illetve az idén nyolcszáz éves Domonkos-rendről.
Az Uránia emeleti kiállítóterében Megesett rajtuk a szíve címmel a Katolikus Karitász alapításának nyolcvanötödik és újraindulásának huszonötödik évfordulója alkalmából összeállított kiállítás is látható lesz a filmnapok idején.
A programok ingyenesek.