Betűkbe öntött könnycseppek

Kőrössi P. József szerkesztésében látott nemrég napvilágot A megrendülés segédigéi című, Esterházy Péterre emlékező írások gyűjteménye. A valóban szívszorongató tartalmú kötetben mintegy hatvan magyar kortárs: írók, költők, zenészek, közéleti személyiségek, tudósok vallanak az íróról, s egyben emlékezve búcsúznak tőle. Fontos könyv.

Megfogalmazni a megfogalmazhatatlant. Körülbelül erre vállalkozik az, aki kedves, szívbéli jóbarátjáról, régi munkatársáról, szeretett felebarátjáról kell, hogy írásban megemlékezzen akkor, amikor még friss a gyász, még friss a halál híre. Ahogy egy kedvenc filmdrámánkban hallhatjuk, „talán nincsenek szavak arra, hogy kifejezzük fájdalmunkat”, de mégis, szólni, kibeszélni kell a halál, az elvesztés okozta hatalmas terhet. A megrendülés segédigéi című kötet azokat az írásokat foglalja egybe, melyeket Esterházy Péter halála után tisztelői, szerettei, barátai közreadtak a különböző sajtóorgánumokban. Nagyon mély és valóban nagyon megrendítő, szívszorító üzenetek, történetek, elbeszélések, elmondások ezek. A hátramaradottak fájdalmának drámai sorai, betűkbe öntött könnycseppek.
A könyvben többek között olyanok idézik fel Esterházy Pétert vagy búcsúznak tőle megindító érzelmességgel, mint például Balla Zsófia, Barna Imre, Csányi Vilmos, Dés László, Fabiny Tamás, Heller Ágnes, Jánossy Lajos, Lakat T. Károly, Makk Károly, Nádas Péter, Radnóti Sándor, Romsics Ignác, Szilágyi Ákos, Tettamanti Béla, Can Togay János, Tőzsér Árpád és Várszegi Asztrik.
Az egyik memoár Dés Lászlóé, ebből egy részlet:
„Szeretett élni, és aki szeret élni, az kíváncsi. Mindenre és mindenkire. (…) Hogy tudott tisztelni mindenkit, aki jól csinált valamit; bort, éttermet, focit, bármit. Nem rajongott, de lelkesedett mindenért, amiben volt munka, kreativitás, találékonyság, tehetség.”
A kötetben megszólal maga Esterházy Péter is, hiszen a kötethez csatolták CD formájában az író A Bermuda-háromszög a 21. század nyelvéről című előadását.