Megvárhat?

„Pom Pom ült egy ágon. Hogy ki is Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy szőrsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon. Föl-le, föl-le jár, mivel egy kis szellő hintáztatja az ágat.
Egyszer fönt, egyszer lent. Aztán persze középen is…”


Bár valamennyi Pom Pom-mese így kezdődik, azért a valóság ettől némiképp eltérő lett. Pom Pom nem tudja változtatni az alakját, és az ágat, amin ül, nem hintáztatja semmiféle szellő. Pom Pom ugyanis rozsdamentes krómacélból készült s a szőrpamacs (vagy mi) egy négy és fél méteres, ugyancsak krómacél fán csücsül.
Na, nem a mesében, hanem a valóságban, egészen pontosan a kisújszállási valóságban, ahol köztéri alkotás gyanánt formázták meg Csukás István író legendás mesehősét.
A szobrot pénteken avattak fel az író szülőházának utcájában, egy általános iskolával szemben
A kisújszállási születésű Csukás István idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, ebből az alkalomból készült a szobor a Nemzeti Kulturális Alap és az önkormányzat támogatásával.
Persze azt tegyük hozzá, hogy az alkotás nem pusztán Csukás zseniális meséjének állít emléket, hanem Sajdik Ferenc hasonlóan zseniális illusztrációinak is. Pom Pom alakját ugyanis ő emelte ki a képzelet világából, s álmodta papírra. Most pedig ezeknek a grafikáknak az alapján készítette el a szobrot Pintér Attila és Rajcsők Attila.