Gigantikus rejtély az Alvó óriások

Mi az az óriási, idegen anyagból készített kéz, ami kiáll a földből, és egyáltalán mire szolgál? Ráadásul egyre másra kerülnek elő a test többi darabjai is. Erre próbál a sci-fi mániás, kanadai Sylvain Neuvel első, októberben magyarul is megjelenő, Alvó óriások című kötetével válaszolni.

Óriási sikert aratott Sylvain Neuvel első regénye a tengerentúlon, pedig ott is csak nemrég jelent meg, de már tartolt a könyv. Hamarosan mindezt nálunk is megteheti, hiszen októberben érkezik hozzánk is az íróként most debütáló Neuvel története.
A Quebecben született, nyelvész doktor alapvetően egy fordító cég igazgatója, de olyannyira érdekli a robotika és a sci-fi, hogy a témát megragadva belevágott az írásban. Mellette sci-fi mániáját pedig nem bizonyíthatta volna jobban, minthogy épített magának egy működő R2D2 robot másolatot a Csillagok háborújából.
Sci-fi rajongását azonban nemrég könyvben is kifejezte. Sylvain Neuvel első regénye az Alvó óriások, amely dokumentarista módon meséli el, hogyan fedez fel egy kislány egy idegen anyagból készített, óriási kezet, majd az ahhoz tartozó többi testrészt. Mindezeket pedig hogyan vizsgálja már tudósként a felnövő kislány, Rose Franklin, szupertitkos csapatával együtt.
A történet az Egyesült Államokbeli Deadwoodban játszódik, ahol az egyik délután egy kislány kioson a házból, hogy kipróbálja új biciklijét. A próbakörön azonban hirtelen eltűnik a lába alól a talaj és egy mély veremben zuhan. A segítségére siető mentőcsapat pedig a kislány mellett egy rendkívül különös dolgot is talál, egy földből kiálló óriási kezet.
Néhány évvel később a kislány felnőve zseniális tudóssá válik és elkezdi kutatni a hihetetlenül ritka fémből készített kezet, ami jóval korábban készült, minthogy a kontinensen bármilyen emberi civilizáció kialakult volna. Közben pedig sorra bukkannak fel a test többi részei is.
Rose Franklin a kutatás során arra jön rá, hogy a kéz eredete és rendeltetése egyszerre az emberiség legnagyobb rejtélye, amit meg kell oldania. Úgy véli, ha megfejti származásának titkát, akkor azt felfedve, talán megváltozik minden, amit eddig az életről hittünk. Szerinte olyan kérdésekre kaphatunk ugyanis választ, minthogy: mi lehet ez a szerkezet? Ki készíthette? Mi van, ha nem is annyira a véletlen műve, hogy rátaláltunk? És mi történik majd, ha végül az utolsó darabot is a helyére illesztjük ebben a gigantikus, globális kirakóban?
Minderre vélhetően választ is kapunk Sylvain Neuve első könyvében, mely után már dolgozik második kötetén, a Sétáló Istenek című regényen, ami várhatóan 2017 áprilisában jelenik meg.