Philip K. Dick, mint főszereplő

Írója és egyik főszereplője is, a jelenben játszódik, a Földön – ezek alapvetően szokatlanok Philip K. Dicktől, aki a furcsaságot azonban még tovább is fokozza egy maréknyi összeesküvés-elmélettel. Ez a Szabad Albemuth Rádió, melyből film is készül.

Mi történik egy atomtámadás után? Milyen lesz a világ? A sci-fi mester Philip K. Dick szerint egy mutánsokkal teli apokaliptikus élet vár a túlélőkre. De, hogy pontosan milyen, az az 1965-ben írt, ám most új kiadásban megjelenő Dr. Vérdíj című regényéből derül ki – ajánlottuk a nem túl fényes jövőről szóló történetet a közelmúltban, ami alapvetően egy megszokott Dick-i fantázia. Nem úgy a Szabad Albemuth Rádió.
A posztumusz megjelent regény – még ha a 2010-es mozis adaptációja enyhén szólva nem igazán tudta megismételni a sikereit – a mester egyik rendkívül népszerű könyve, köszönhetően egyebek közt Philip K. Dick stílusának, fantáziájának és annak a töménytelen mennyiségű összeesküvés-elméletnek, ami a kötetben szerepel.
A regénnyel a legendás író a Kamera által homályosan és a Valis regényeinek témáját összeolvasztva, rendkívül szenvedélyes művet alkotott. A Szabad Albemuth Rádió egy alternatív Egyesült Államokat mutat be izgalmasan, humorral megspékelve.
Philip K. Dicktől szokatlanul a történet nem a távoli jövőben és a galaxis egy messzi pontján játszódik, hanem a jelenben és a Föld bolygón. A sztori két főhőse Nicholas Brady és barátja, Phil, aki nem más, mint az író maga. Amerikájuk azonban szintén nem a megszokott. Az 1960-as évek végén ugyanis egy tehetségtelen és rendkívül paranoiás ember jutott be a Fehér Házba, és vezeti a nemzetet. Egész Amerikát pedig egy gonosz háborúra uszította egy képzelt belső ellenség ellen. Phil célja, hogy ne legyen ennek az értelmetlen háborúnak az áldozata, míg barátja egy földönkívüli entitás adását fogja. Azt persze nem tudja, hogy a „vonal” túlvégén maga Isten van-e, aki azt akarja tőle, hogy döntse meg az elnök rémuralmát…