Én és a legendáim

Martin Odum legendái saját maga múltbéli, beépült énjei. Az egykori CIA ügynök pedig segítségükkel nyomoz az egyik legnagyobb amerikai kémtörténet-író, Littell Robert Legendák című regényében.

Lenyűgöző pszichológiai thriller, amelynek lendületes előadásmódját és magával ragadó stílusát tekintve John le Carré legjobb művei mellett a helye – állítják a Chicago Tribune kritikusai Robert Littell Legendák című könyvéről. Ráadásul olyannyira sokakat lenyűgözött, hogy még sorozat is készült belőle Sean Bean főszereplésével. A széria főszereplője egy beépülésekre specializálódott ügynök, aki olyannyira képes felvenni a különböző személyiségeket, hogy idővel már azt sem tudja, hogy melyik is igazából a saját, valódi énje.
Az 1935-ben született Robert Littell-t a kortárs amerikai kémregény legkiválóbb mesterei között tartják számon. Elszántan mutatja be az amerikai hírszerzés történetének kevésbé fényes fejezeteit is, amibe akár még némi belátása is lehetett korábbi pályafutása során. Négy évig ugyanis a haditengerészetnél szolgált, majd a hidegháború idején a Newsweek külföldi tudósítója volt öt éven keresztül. Ennek köszönhető, hogy alapvetően kémregényeket ír, aminek elsősorban a CIA és a sztálini, hidegháborús Szovjetunió a főszereplője. Első regényei a hetvenes évek elején jelentek meg, de a leghíresebb műve a kétezuerketes A Cég és a három évvel később megjelent Legendák. A nemzetközi sikereik mellett ráadásul mindkettőből készült televíziós sorozat.
A Legendák főszereplője a CIA terepen dolgozó ügynökéből magánnyomozóvá lett Martin Odum, aki múltbeli identitásai – vagyis a CIA szóhasználatával élve: legendái – labirintusában bolyong elveszetten. Sokszor maga sem tudja, hogy kicsoda: esetleg Dante Pippen, az IRA robbantási szakértője, vagy Lincoln Dittman, az amerikai polgárháború kutatója? Személyiségei miatt esetenként már-már többszörös személyiségzavart is feltételez magán, de időnként tudatos agymosásra gyanakszik. Mindezek közben kap egy különös megbízást egy fiatal orosz nőtől. A feladat, hogy megtalálja a nő titokzatosan eltűnt sógorát, hogy elválhasson tőle izraeli felesége. Odum persze elvállalja az ügyet, bár továbbra sem igazán tudja, hogy ki is valójában. A keresés során beutazza a fél világot, és közben számos veszéllyel kell szembenéznie, bár annál nincs hátborzongatóbb, mint „a tükörképek rengetege”, hiszen rajtuk keresztül a múlt felidézése is végzetes lehet, akárcsak a felejtés.
A Legendák című regény különösen izgalmas a jelen és múlt eseményei közötti állandó váltásoknak köszönhetően, miközben szinte állandó feszültséggel mutatja be a nemzetközi kémkedés világát.