Mi lesz a kincseket érő hóráskönyv sorsa?

A brit kormány igyekszik megakadályozni, hogy kivigyenek az országból egy nyolcmillió fontot (hárommilliárd forint) érő, ékkövekkel kirakott, ritka reneszánsz imakönyvet.

Ed Vaizey kulturális, média- és sportügyi miniszter átmeneti exporttilalmat vetett ki a tizenhatodik századi hóráskönyvre, és jelenleg olyan brit vásárló – szervezet vagy magánszemély – jelentkezését várja, aki hajlandó lenne megmenteni a ritka tárgyat a nemzet számára.
Az egyebek között rubinnal, türkizzel és turmalinnal kirakott imakönyvet 1532-ben készítették és hajdanán I. Ferenc francia király (1494-1547) tulajdona volt. A gondosan kidolgozott kötés egy pergamenre írt hóráskönyvet rejt. A középkorra visszavezethető imakönyv fő funkciója a magánimádságok végzésének biztosítása volt. A könyvecskében húsz vallási témájú ábra és imádságok sorakoznak. A festmények többsége olyan művészek munkája, akik királyi és egyéb arisztokrata patrónusok számára készítettek magas minőségű kéziratokat.
A brit kulturális tárca szerint a kérdéses hóráskönyv rendkívüli ritkaságnak számít, amelyet a benne lévő kivételes minőségű festmények tesznek igazán egyedülállóvá. Ed Vaizey hangsúlyozta, hogy az imakönyv ritka bepillantást enged a tizenhatodik századi francia királyi udvarba és kimagasló tudományos értékkel bír.
A könyvecske kivitelének ideiglenes tilalmát az Angliai Művészeti Tanács (ACE) kulturális jelentőségű tárgyak és műalkotások exportját vizsgáló bizottságának (RCEWA) ajánlása nyomán rendelték el. Az átmeneti exporttilalom 2016 októberéig szól, ám komoly szándékú brit érdeklődőre hivatkozva a korlátozás 2017 áprilisáig meghosszabbítható.