Óvodás jogászkodás

Az emberi méltósághoz való jog, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, a tulajdonhoz, az egészséges élethez, illetve a tanuláshoz való jog – egyebek között ezeket ismerhetik meg az óvodások Az elveszett madártoll címmel megjelent beszélgetős  könyvből.

Tavaly nevelőotthonban, illetve nevelőszülőknél élő gyerekek számára készített mesekönyvet az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. A kiadványok sikerén felbuzdulva pedig úgy döntött a központ, hogy készít egy olyan mesekönyvet is, amelyből a gyerekek a saját jogaikat, saját nyelvi környezetükben ismerhetik meg.
A kötet a közelmúltban be is mutatkozott a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az első pozitív visszajelzéseket követően pedig szeptembertől már az óvodai ellátás keretében elérhető lesz a könyv. Sőt folynak a tárgyalások arról, hogy a kereskedelmi forgalomban is megvásárolható legyen.
Novák Krisztina a központ főigazgatója a könyvet nem kifejezetten az esti lefekvés előtti mesekönyvnek ajánlja, hanem sokkal inkább egy „beszélgetős könyvnek”, egy útmutatónak a szülőnek, nevelőszülőnek, gondozónak és természetesen a gyereknek. Megjelenik benne a család motívuma, de a kicsik megérthetik az esetleges bántalmazást, az elhanyagoltságot, a válást és a kapcsolattartáshoz való jogot is. A kötet ráadásul nemcsak a jogokról, hanem a kötelezettségekről is szól.
A könyv szerzője Boldizsár Ildikó mesekutató, illusztrátora pedig Lackfi Margit. Boldizsár Ildikó szerint külön érdekes és szokatlan kihívás volt ezt a könyvet megírni, mivel, ahogy fogalmazott, fordítva kellett dolgozni. Egy meglévő problémához, témához kellett ugyanis kitalálnia a cselekményt.
A történeteken keresztül a három-hét éves korosztály képet kaphat egyebek közt arról, hogy mit jelent az emberi méltósághoz való jog, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, a kapcsolattartáshoz, a tulajdonhoz, az egészségügyi ellátáshoz, az egészséges élethez, illetve a tanuláshoz való jog.