Király a varázslós könyvek közt

Egy nyúl halált és pusztulást jósol a világra, mindeközben történik valami borzalmas a mágikus órafákkal. A rejtélyt a varázsló Quentin Coldwater próbálja meg kideríteni – A varázslókirály kötettel folytatódik Lev Grossman trilógiája.

 

A varázslók kötet sokak szerint lefektette a 21. századi fantasy alapjait, ezért nem is csoda, hogy Les Grossman-t a regény nagyon hamar a New York Times Bestseller-listájának elejére repítette. Sőt olyan szerzők is dicsérték, mint George R. R. Martin, a Trónok harca írója. A varázslókból trilógia lett, a folytatás pedig ismét remekül sikerült.

Lev Grossman ugyanis a legnagyobbakat megszégyenítő módon kerüli el a folytatások gyakori hibáit, és úgy építi tovább lenyűgözően azt a világot, aminek A varázslókban lefektette az alapköveit. A varázslókirály nemcsak elképzeli, hogy milyen lett volna a Mátrix fantasyként, de a hagyományokat felrúgva, váratlan és forradalmi ötletek folyamatos felsorakoztatásával jelzi, hogy a szerzője nem szégyelli a műfajt fenekestül felforgatni.

A trilógia főhőse egyébként Quentin Coldwater, aki a többi fiatalhoz hasonlóan nem hisz a varázslatokban. Egészen addig, amíg hallgatója nem lesz egy zártkörű és titkos egyetemnek New York egyik eldugott részén. Itt a titkos tudás és a fokozatosan elsajátított modern varázstudomány alaposan megváltoztatja. Közben persze nem hiányozhat egy hatalmas felfedezés sem.

Mindezt a hangulatot és világot folytatja A varázslókirály a trilógia második kötete is. Ebben a történetben Quentin és barátai elfoglalták Filloryt, királyokként és királynőkként uralkodnak a mesés világ felett. Közben pedig semmi dolguk nincs, csak annyi, hogy élvezzék a hőstörténetek végén jutalmul járó boldogságot és vagyont. Egy nap azonban a felhőtlen uralkodásnak vége szakad: előbb a mágikus órafákkal történik valami borzalmas, majd egy nyúl halált és pusztulást jósol a világra. Quentin ezek után hajóra száll Juliával, hogy végére járjon a rejtélynek. Filloryt elhagyva azonban még ő sem sejti, hogy a varázslás és ezzel együtt minden varázslatos dolog mekkora veszélybe került. Ráadásul az idejük is egyre fogytán van.